145 години Шипченска епопея. Две нови чествания

На старопланинския връх "Св. Никола" се разиграват най-тежките сражения по време на Руско-турската война

145 години Шипченска епопея. Две нови чествания | StandartNews.com

България чества днес 145 години от Шипченската епопея – героичната шестдневна битка, в която родните опълченци доказват, че свободата не е дар, а е извоювана с кръвта и саможертвата на хиляди българи.

За единадесета поредна година с национално честване изразяваме благодарността към героите, посочват организаторите от Община Габрово. В сутрешните часове на 20 август в близкия Соколски манастир ще се състои панихида в памет на загиналите в боевете при Шипка, след което ще тръгне и туристически поход към историческия връх, предаде БНР.

Две нови възстановки ще наблюдават гостите на тържествата – Речта на Царя при откриването на Паметника на свободата и жива картина на "Битката при Орлово гнездо – ден Първи" .

На старопланинския връх "Св. Никола", където е построен Паметникът на свободата, в средата на август през 1877 г., се разиграват най-тежките сражения по време на Руско-турската, освободителна за България война. Тогава отбраната на Шипченския проход буквално виси на косъм, а тя щяла да определи до голяма степен и изхода от цялата война.

Днес, на това свято място, което всеки българин посещава поне веднъж в живота си, се намира парк-музей "Шипка-Бузлуджа". Той обхваща 26 паметника, сред които батареи и землянки на бранителите на прохода по време на Руско-турската война от 1877 - 78 г. Паметникът на свободата е най-голямата сред всички забележителности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай