12-годишни деца  полудяват от дрога

Наркотиците причиняват психоза, а тогава болният може да подгони и майка си с два ножа, казва д-р Иван Добринов 

12-годишни деца  полудяват от дрога | StandartNews.com

Д-р Иван Добринов е лекар-психиатър в Държавната психиатрична болница в Раднево. Той е началник на шесто мъжко отделение, а пациентите му са хора с оформена зависимост към алкохол и наркотици. 

- Доктор Добринов, неотдавна медиите започнаха да тръбят за „новата дрога“, която предизвиквала канибализъм. Какво представлява реално тя и има ли действително наркотик, която подтиква към подобни реакции?
- През последните десетина години в България рязко се увеличи броят младежи с тежки психиатрични усложнения, причинени от употребата на наркотици. Експерти отдавна предупреждаваха за този риск, но здравната ни система пак се оказа напълно неподготвена. Медиите подхващат темата епизодично, но само търсейки жълти сензации, „зловеща статистика“ и драматични сюжети, без да  вникват в същността на проблема. Някои от по-известните дроги /кокаин, амфетамини, метамфетамин/ и много от новите психоактивни субстанции /най-вече синтетичните стимуланти и синтетичните канабиноиди/ могат да предизвикат тежки психиатрични усложнения. 

Същите вещества водят и до агресивно поведение 

Човек губи  връзка с реалността, може да има мисловни разстройства и дезорганизирано поведение. Случва се да гони майка си с два кухненски ножа, да върти самурайски меч в ресторант, да обикаля с брадва по осевата линия на шосето, да тича гол по централната улица на града, да скочи в езерото или от деветия етаж, да се сбие с няколко полицаи, да запали жилището си и т.н. По време на психозата често се появяват налудни идеи и халюцинации, които мотивират тези действия. Ако човекът смята, че съм агент на разузнавателните служби, пратен да го убие, може да пострадам. Ако чува гласове, които го командват, ще изпълнява нарежданията им. Ако усеща, че в лампите в апартамента на баба му има камери и микрофони, ще ги изпочупи всички с тояга и т.н. През последните години в болницата ни се  хоспитализират все повече такива младежи. Проблемът е много сериозен. Ако само се овладее острото състояние и човекът се освободи, както най-често става, той продължава употребата на наркотици и пак полудява. За да има траен ефект терапията, се изисква системен подход и етапно лечение. За тях говорим от години. 
- Как се случва това ?
- Психозата след употреба на наркотици е остро разстройство. Характерни са параноидни налудности, често съпроводени от слу­хови халюцинации, двигателна възбуда, страх и лабилно на­стро­е­ние. Могат да се появят стереотипни дви­же­ния с ръце и уста, скърцане със зъби. 

При някои от пациентите се на­блю­дават зрителни халюцинации и илюзии 

Параноидните налудности са със заплашително съдържание на фона на изостреното активно и па­сив­но внимание и ясно съзнание. В типичния случай поведението на индивида е враждебно, ирационално и може да доведе до безповодни про­яви на насилие. Съзнанието не е по­мрачено, но понякога мо­же да се наблюдава и делир. Пси­хичните нарушения често са съпроводени с бър­за загуба на тегло, по­върх­ностни рани по кожата, повишено кръвно налягане и температура, учестена сърдечна дейност, повръщане и др. Психозата продъл­жа­ва различно време след спиране приема на веществото – от няколко часа до повече от месец. След ка­то отминат психотичните симптоми, се на­блю­дават депресия,  нарушен сън, липса на удоволствени изживявания, апатия.
- Каква диагноза се поставя и как се лекува?
- При липса на достатъчно информация, пациенти с остро пси­хотично разстройство вследствие употреба на психоактивни вещества в много случаи се диагностицират като шизофренни или шизоафективни и се ле­куват като такива, без да се следи приемът на наркотици. По­греш­ната диагноза може да има психологично негативни и скъпо стру­ва­щи последици за пациента и здравните служби. Често на фона на назначените медикаменти  употребата на наркотици продължава, психотичната симптоматика персистира и в крайна сметка се стига до прояви на тежка агресия и криминални деяния. Понякога диференциална диа­гноза с шизофрения по клинични признаци е невъзможно да се на­пра­ви. Важна е ролята на лабораторните тестове за наличие на нар­ко­ти­ци в урината. Понякога поради изминалото време от последния при­ем те не дават резултат, а и много от новите психоактивни субстанции не могат да бъдат засечени с рутинно използваните тестове. Често точната диагноза се поставя само ре­троспективно, след като симптомите отзвучат.  От особено значение е осигуряването на постоянно наблюдение върху поведението на болния. 

Това може да ста­не чрез хоспитализация в специализирано здравно заведение 

За постигане на контрол върху опасно поведение се използват невролептици с подчертано антипсихотично действие и влияние върху допамина (халоперидол, рисперидон).  В някои случаи фармакологична интервенция не се налага. При тежка агресия се препоръчва временна имобилизация на пациен­та, която се извършва по съответните правила. След овладяване на психотичната симптоматика е уместно пациентът да бъде насочен към специализирана дъл­го­сроч­на лечебна програма с оглед достигане на трайно възстановяване. Препоръчително е и включването му в групи за самопомощ и взаимопомощ от типа на Анонимни Наркозависими /АН/.
- Има ли нещо, което Ви дразни в начина, по който се отразяват тези заболявания?
- Едно от нещата, които много ме дразнят, е склонността на някои медии да произвеждат сензации на всяка цена, за сметка на важните новини и проблеми. Преди доста години имахме подобен случай с болен от шизофрения, който беше извършил две убийства при първи тежък пристъп на болестта и беше хапал труповете. Говорим за много тежка психоза и болестно мотивирано поведение. След няколко години принудително лечение в Ловеч, човекът попадна при нас. Тогава вестник "Южна поща" в Стара Загора излезе със статия "Мълчанието на агнетата - канибал в Раднево". Твърдяха, че в болницата ни при усилени мерки за сигурност се държи първият регистриран в България канибал. Последва паника в града, майките криеха децата си и не минаваха около болницата. Леля ми се обади да внимавам да не ми направи нещо... Идваха пияни граждани да искат да видят канибала и се караха със сестрите. По това време нещастникът беше напълно адекватен, спокоен и сигурно най-безопасният пациент в отделението.
- Бихте ли коментирали как така се появиха материалите в жълтите медии за дрогата, която правела от хората канибали - кой поражда подобни информации, ваши колеги или дилъри, с какви мотиви?
- Това беше едно изявление на колеги от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. Цитирам: "Наскоро експертите в Общинския съвет са гледали документален филм, в който няколко полицаи в САЩ не смеят да доближат едно момче, което е надрусано с такъв вид дрога, защото то се опитва да ги захапе за ръцете." 

След това нещата излязоха от контрол 

Подобни клипове с буйстващи младежи с психоза, причинена от психоактивни вещества, има много в интернет. Може да видите как младеж скача на четири крака и лае като куче, как друг говори с цигарената си кутия като по телефон, трети обяснява на полицаите как управлява света и т.н. Но не трябва от единични случаи да се правят генерализации. В  случая дрогата причинява психоза, а поведението на психотичния болен може да бъде всякакво.
- Пада ли възрастта на младежите с психиатрични отклонения на база дрога. По какво се отличат младите хора, които имат средства да заплащат за скъпа дрога и тези, които търсят най-евтиното, за да се надрусат.
- Със сигурност възрастовата граница за деца с такива усложнения пада. Виждал съм 12-13-годишни ученици. И това е една от трагедиите в България – няма специализирани отделения, където да бъдат хоспитализирани, ако са под 18 г. Много често те са оставени да буйстват в къщи, като от родителите се очаква да се справят с агресията и опасното поведение. У нас има  цели региони  без нито един детски психиатър. Цяло щастие е, ако някое дете бъде лекувано в общопсихиатричните детски отделения в София или Варна.
Повечето нови синтетични психоактивни  субстанции са много евтини и търговията  става по интернет. Това ги прави лесно достъпни. В същото време децата нямат ясна представа за риска. Срещаме и презадоволени младежи, които могат да си позволят по-скъпи наркотици. По правило в такива семейства те се възпитават в консуматорски модел, в който приоритет са материалните ценности.
- По какъв начин се повлияват едните и другите?
- Все по-често  срещаме  младежи  с комбинирана употреба на психоактивни вещества – те смесват в различни количества и съчетания алкохол с наркотици. Клиничната картина е непредсказуема. Често се стига до спешен център, токсикология, реанимация, психиатрия.
- Увеличават ли се и алкохолиците? По какво се отличава женският алкохолизъм?
- Точна статистика на болните от алкохолизъм в България няма, поради липсата на единна система за обхват. Много от засегнатите не получават никаква помощ, оставени са да деградират. Бих казал, че се увеличава не толкова броят, колкото тежестта на състоянието на постъпващите при нас пациенти. При жените алкохолната зависимост има особени измерения. Жените боледуват по-рядко, но по-тежко. Често те се срамуват да потърсят помощ, а и стигмата към тях е по-голяма: очаква се да се грижат за децата, за дома, да бъдат за пример и т.н. Специализираните терапевтични програми за жени също не достигат.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай