Въведете направо данък "живот"

Въведете направо данък "живот" | StandartNews.com

Ако вафли и чипс са толкова вредни, забранете рекламите им

Какъв данък да очакваме следващия път? Данък телевизия? Или компютър? Твърдят, те били почти толкова виновни за затлъстяването, колкото вредните храни. Или направо "данък живот" - той също е вреден, в крайна сметка от него се умира. Дългият престой в интернет не само обездвижва и води до затлъстяване - ако учените от Магаданския институт /и не само от него/ се напънат, може и да открият, че сваля и IQ-то на нацията, така че смело можем да обложим повече от час престой в социалните мрежи с данък "вредни". Данък "вреден политик" вероятно също би бил уместен, но

няма да се намери политическа сила, която да го въведе

За сметка на това скоро ще си имаме данък "обществено здраве" - без да сме видели анализ как точно по-скъпият чипс и близалки ще подобрят здравето на нацията. За въпросния данък се говори още от лятото - и още оттогава в медиите текат анализи за неговия потенциален ефект, включително съпоставки за това как той се е отразил на други държави. Избрали сме си за пример Унгария, в която потребителското поведение се е променило в резултат на допълнителното облагане на вредните изделия. Дания обаче също е направила подобен опит - и се е провалила. Отменила е този налог още през 2013 година, защото проучванията показали, че той не постига своите цели. А и като цяло стремежът да подобриш потребителско поведение, въвеждайки данък върху него, има доста безумна логика. Колкото и добри намерения да имат онези, които се опитват да го направят.

Най-вероятното, което би могло да се случи в България, е нещо подобно на станалото след поскъпването на алкохола в резултат на увеличения акциз - трайно минаване на домашна ракия и забърквани в съмнителни гаражи и бидони ментета, които са по джоба на "потребителя", чието здраве уж се стремим да опазим. Впрочем, не знам част от тези пари да отиват за превенция на алкохола, както това става например в Полша. И едва ли е променило поведението на традиционните пиячи, които просто си дават парите за нещо още по-калпаво. Вероятно същото е на път да се случи и с вредните храни, в които захарта ще бъде заместена с такова количество необложени Е-та, че няма да стигне етикетът, за да бъдат изписани. Всички съставки, които подлежат на оскъпяване, ще бъдат заменени с по-евтини варианти, които са убягнали от погледа на държавния чиновник, и на пазара ще се появят такива хранителни сурогати, че пред тях безобидната вафличка с палмово масло ще изглежда като швейцарски шоколад. Впрочем, този данък най-вероятно ще удари по най-бедните, които са масовият потребител на некачествена храна, по простата причина, че нямат възможност да си купят нищо друго. За много от тези семейства сега ще стане непосилен лукс да купят дори обикновени бисквити на детето си, а вредните захар и сол отново ще си ги консумират под формата на домашно приготвени консерви, които

държавата още не се е сетила да "забоде"

с данък. Да не говорим, че след облагането по веригата ще поскъпнат и много други храни, а не само тези, които управляващите са набедили за "вредни". Защото хората с ниски доходи очевидно са хората, които "отнасят" последиците от всяка подобна реформа - като почнем от плоския данък, който бърка най-дълбоко в джоба им, та стигнем до палмовите храни, които човечеството е обявило за враг номер 1. Впрочем, защо не си припомним за всички страхове на човечеството през годините, които по едно или друго време обявяват нещо сравнително безвредно за истински бич за здравето и живота ни?

Всяка забрана и всеки закон у нас си имат пътечки, по които могат да бъдат заобикаляни, и всяко вдигане на цени има за последица кривване към сивата икономика. В същото време доста вериги продължават да ни предлагат сирена от 13-14 лева, които се "държат" като палмови продукти от четири - и не знам някой да налага санкции за това. Ами месото, което след поставяне на печката се разлага на трудно определими субстанции? А салатите от ГМО, които консумираме с мисълта, че се храним здравословно? А кренвиршите, които съдържат всичко друго, но не и месо, и които с масовата си реклама, адресирана именно към децата, определят потребителското поведение в много по-голяма степен? Ако са толкова вредни, забранете рекламите им. Обложете с данъка клипове, които карат детето да иска точно тази вафла или близалка, защото благодарение на нея ще заприлича на екшън герой! Или онези, които представят очевидно вредни закуски и чипсове като важен елемент от семейния уют! Вместо това, по стар български обичай, отново си го изкарваме на потребителя, който пак е длъжен да плати за нечие управленско безсилие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай