УХТ – лидер в образованието и реализацията на студентите вече 71 г.

С модерната визия за образователния процес и отличната база за професионална подготовка

УХТ – лидер в образованието и реализацията на студентите вече 71 г. | StandartNews.com

Къде да продължа образованието си? Да остана да уча в България или да замина за чужбина? Коя професия ми гарантира добра реализация? Това са част от въпросите, които си задават кандидат-студентите, преди да вземат решение за своето бъдеще. 

Възможностите са много и затова изборът е труден, но бих ги посъветвала да заложат на доказани във времето висши училища, каза доц. Десислава Вангелова, функционален декан по студентска дейност и продължаващо обучение в УХТ. За поредна година Рейтинговата система на висшите училища в България призна Университета по хранителни технологии за лидер в  професионално направление „Хранителни технологии“ и за водещ в професионални направления „Биотехнологии“ и „Енергетика“, припомни тя. 

С модерната визия за образователния процес и отличната база за професионална подготовка 

УХТ е иноватор в обучението на студентите, избрали да получат висшето си образование в Alma mater alimentorum. 

Успешната и добре заплатена професионална реализация привлича младите хора в една от най-старите и утвърдени изследователски и образователни институции на Балканите в областта на хранителната наука и технология. Предлаганите инженерни специалности в сферата на технологията на храните и напитките, хранителната химия и биотехнологията, са едни от най-перспективните в следващите години. Над 80% от завършилите започват веднага работа по специалността. Дипломираните студенти стават част от висшия мениджмънт във водещи фирми на хранителната индустрия, туризма, машиностроенето и енергетиката.

Кандидатстудентската кампания стартира на 12 февруари 2024 г.

В топ направлението „Хранителни технологии“ кандидатите избират между „Технология и качество на храни“, „Технология на виното и пивото“, „Анализ, контрол и екология на храните“, „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти и „Технология на парфюмерийни, козметични и ароматно-вкусови продукти“, „Кетъринг“, „Хранене и туризъм“, „Храни, хранене и диететика“. 

Определяни като професии на бъдещето, свързани с програмиране и техника, са специалностите в Технически факултет „Компютърен инженерен дизайн“ и „Топлинна, хладилна и климатична техника“, „Компютърни системи и технологии“, „Компютърно управление и автоматизация“, „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“. 

За желаещите да изучават управлението и маркетинга на бързоразвиващия се икономически сектор на хранителната индустрия ще се провежда прием по специалности „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Индустриален бизнес и предприемачество“ и други.

Ще продължи приемът в хибридната магистърска програма „Диететика“ съвместно с Медицинския университет в Пловдив, която е обект на изключителен интерес от кандидат студентите.

Ще се осъществи 

прием и по уникалната пилотна магистърска програма, по която УХТ привлича студенти от цял свят

„Технология на виното и напитките на винена основа“, под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV). 

Освен с кандидатстудентски изпити, с оценките от матурите и от задължителния държавен изпит за придобиване на професионална квалификация, учениците имат възможността да се борят за класиране в УХТ, ако се представят добре на традиционните предварителни изпити или на националния ученическия конкурс „Млади изследователи 2024“. В него ще участват над 70 отбора от цялата страна, което го превръща в най-големия ученически конкурс у нас. 

Заедно с казуси от областта на изкуствения интелект и роботиката, акцент са  безотпадните технологии, предприемачеството, кръговата икономика и намаляването на въглеродния отпечатък в хранителната индустрия. 
И тази година първата предварителна кандидатстудентска сесия ще бъде през март, с изпити на 23-ти и 24-ти. Втората от 25-ти март, с изпити на 13 и 14 април. Документи за редовния изпит на 2 юли ще се приемат между 20 май и 1 юли. Освен изпити по Математика и Химия и опазване на околната среда, кандидатите ще имат възможността да се явят на Биология или чужд език.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
тодор
преди 2 месеца

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:--- https://do.my/bluestone

Откажи