Вторник,

Учители разбиха на пух и прах тестовете. Защо да се правят вкъщи

От: Стандарт -
1432
Учители разбиха на пух и прах тестовете. Защо да се правят вкъщи
A
A
A

"Министърът на здравеопазването, д-р Стойчо Кацаров, незабавно да промени своята заповед относно мястото на правене на тестовете на учениците в начален етап, като се даде възможност тези щадящи тестове да се извършват от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че тестът е негативен", се казва в национална позиция до медиите от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", с председател д-р Юлиян Петров.

В нея се настоява участието в процесите на тестване на учениците в начален етап да се извършва само и единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогическите специалисти в образователните институции.

"Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката. Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10 ноември 2021 г.", се настоява в позицията на синдиката.

От учителския синдикат отправят призив към здравния министър да промени своята заповед, като даде възможност на родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.

Позицията е била взета след заседание на Националния съвет на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", на което е била обсъдена възможността за работа на образователната система в условията на висока заболеваемост, както и след взети предвид редица фактори.

Сред тях са, че "87,3 процента от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап; че учители и директори не могат да носят отговорност за медицински манипулации, диаметрално различни от длъжностната им характеристика; че волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца, в противен случай няма да дадат съгласие за присъствено обучение; че Министерството на здравеопазването подмени препоръката на Отрасловия съвет по образованието за тестовете, тип "близалка"; че условието на производителя на тестовете е да се правят на гладно и жадно; че голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9.00 часа сутринта би нарушила грубо здравословния им режим и трябва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици.

Освен това те смятат, че смесването в училищна среда преди теста е предпоставка за зараза и карантиниране на цялата паралелка, а тестването на учениците в училище два пъти седмично в рамките на 30 минути в началото на учебния ден не е възможно да бъде изпълнено, и то от един или двама учители".

За тестването на 20-25 деца са нужни не по-малко от четирима-петима възрастни, за да бъде изпълнено в този срок. Друг фактор е свързан с присъствието на външни лица в училище, който подлага на риск опазването на конфиденциална информация за учениците. Няма да бъде възможно и спазването на дистанцията от 1,5 метра, а в много училища има подготвителни групи, за които тестване не се предвижда, но те учат в съседни стаи.

Според синдиката, "учителите, като тестващи, се превръщат на служители, работещи на първа линия".

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички