Учители разбиха на пух и прах тестовете. Защо да се правят вкъщи

87,3 процента от преподавателите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап

Учители разбиха на пух и прах тестовете. Защо да се правят вкъщи | StandartNews.com

"Министърът на здравеопазването, д-р Стойчо Кацаров, незабавно да промени своята заповед относно мястото на правене на тестовете на учениците в начален етап, като се даде възможност тези щадящи тестове да се извършват от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че тестът е негативен", се казва в национална позиция до медиите от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", с председател д-р Юлиян Петров.

В нея се настоява участието в процесите на тестване на учениците в начален етап да се извършва само и единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогическите специалисти в образователните институции.

"Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката. Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10 ноември 2021 г.", се настоява в позицията на синдиката.

От учителския синдикат отправят призив към здравния министър да промени своята заповед, като даде възможност на родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.

Позицията е била взета след заседание на Националния съвет на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", на което е била обсъдена възможността за работа на образователната система в условията на висока заболеваемост, както и след взети предвид редица фактори.

Сред тях са, че "87,3 процента от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап; че учители и директори не могат да носят отговорност за медицински манипулации, диаметрално различни от длъжностната им характеристика; че волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца, в противен случай няма да дадат съгласие за присъствено обучение; че Министерството на здравеопазването подмени препоръката на Отрасловия съвет по образованието за тестовете, тип "близалка"; че условието на производителя на тестовете е да се правят на гладно и жадно; че голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9.00 часа сутринта би нарушила грубо здравословния им режим и трябва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици.

Освен това те смятат, че смесването в училищна среда преди теста е предпоставка за зараза и карантиниране на цялата паралелка, а тестването на учениците в училище два пъти седмично в рамките на 30 минути в началото на учебния ден не е възможно да бъде изпълнено, и то от един или двама учители".

За тестването на 20-25 деца са нужни не по-малко от четирима-петима възрастни, за да бъде изпълнено в този срок. Друг фактор е свързан с присъствието на външни лица в училище, който подлага на риск опазването на конфиденциална информация за учениците. Няма да бъде възможно и спазването на дистанцията от 1,5 метра, а в много училища има подготвителни групи, за които тестване не се предвижда, но те учат в съседни стаи.

Според синдиката, "учителите, като тестващи, се превръщат на служители, работещи на първа линия".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай