Ректорът на УНСС стратегът-визионер

Проф. Димитър Димитров влезе в отбора на отличниците със стотици инициативи, които се случиха за първи път в образованието

Ректорът на УНСС стратегът-визионер | StandartNews.com

Проф. Димитър Димитров влезе в отбора на отличниците със стотици инициативи, които се случиха за първи път в образованието 

Проф. д-р Димитър Димитров е XIX-ят ректор на Университета за национално и световно стопанство. На финала на неговия първи мандат и на прага на неговата 60-годишнина не случайно го определят като стратегът-визионер. Човекът, който смело зададе дигитална посока на столетния университет. Поведе го по пътя на новите технологии, зелената енергия, модерното учебно съдържание и международно сътрудничество. В подкрепа на това и МОН даде на проф. Димитров най-високата оценка за изпълнение на мандатната му програма.

Когато през декември 2019-та година е избран за ректор на най-големия бизнес университет, той знае, че получава  спорно наследство. От една страна академична традиция, но и порочни практики в управлението.А за капак - недовършена сграда на нов корпус, под угрозата за фалит на университета заради неизпълнение на европейски договор.

Със сигурност обаче, не е подозирал събитията, което сполетяха света. Месеци след като проф. Димитров пое университета, светът изпадна в локдаун. И тогава беше първият качествен скок на УНСС. Само за три дни университетът, обучаващ близо 20 000 студенти,  минава на онлайн обучение.

Първи в облака влизат имейлите на студентите. После са имплементирани линковете за онлайн сесиите в електронното разписание на лекциите. След това дигиталният екип обезпечава оценяването и дава възможност оценките да се виждат онлайн и въвежда цифров подпис за преподавателите. За кратко време е обезпечено записването и плащането на общежитие, семестриална такса и записване за следващ семестър онлайн. За по-малко от година са въведени 21 онлайн услуги, съпътстващи учебния процес.

Проф. д-р Димитър Димитров ще остане в историята на университета с първата дигитална кандидат-студентска кампания. За кратко време е изградена уникална система за лицево разпознаване, обвързана с големи бази данни и изкуствен интелект. Беше реализирано лицево разпознаване по телефон, обвързано със системата на МВР и ЕСГРАОН. Освен изпитване, УНСС реализира онлайн обявяване на класирането и онлайн записване. Дори дните на отворени врати бяха проведени онлайн чрез лайф стрийминг.

Няма друг университет постигнал толкова много в процеса на дигитализацията. Освен дигитална студентска книжка, УНСС има и първия заместник-ректор по киберсигурност, "защото идентифицирахме, че това ще е бъдещият потенциален риск пред дигиталните ресурси, които създаваме" казва проф. Димитров. Обезпечена е киберсигурността и общите изисквания към информационните технологии. В момента университетът реализира голям проект за обновление на вътрешната си компютърна мрежа, за да има по-бърз интернет и да прилага нови технологии в обучението.

Заедно с министъра на електронното управление Георги Тодоров (2022-2023 -та г.) издадоха първото електронно уверение в държавата.

УНСС има и първия заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики. Защото част от управленската концепция на проф. Димитров е създаването на работещи връзки с бизнеса в помощ бъдещата реализация на студентите. Бизнесът активно сътрудничи както по време на учебния процес, така и при реализацията на стажове. Затова и студентите на УНСС имат почти 100% реализация още преди да са завършили.

Ректорът на УНСС може да се похвали и с първият студентски стратъп хъб, създаден да подкрепя иновативните идеи на студентите. Има менторска програма, която обучава новаторите на бизнес управление, а благодарение на договор с Фонда на фондовете, най-добрите идеи могат да получат финансиране до 50 000 евро.

В международен план успехите също са видими. Усилието за обмен на студенти с Китай вече дава резултат и скоро се очаква да започнат обучение първите 100 китайски студенти. Но най голямата гордост на УНСС е участието в европейския проект ENGAGE.EU.

Проф. Димитров: "Включени сме в един истински европейски университет с обмен на преподаватели, обмен на студенти, с размяна на ресурси, дигитален и виртуален кампус, с обща информационна система - това е бъдещето и за наша радост вървим по този път. Нашият университет е един от малкото, които участват в такава европейска мрежа".

Голямата мечта на проф. Димитров е да види УНСС като изследоватески университет. Преподавателите участват в престижни научни конференции.Списанието на УНСС Economic alternatives също е повод за научна гордост на университета.

Революционни промени бяха направени и в учебната дейност. Проф. Димитров беше инициаторът приемът да се извършва по специалности.

Тази година УНСС  предприе кандидатстудентска кампания, която да ориентира зрелостниците как да се развиват по-нататък, и броят на кандидат-студентите нарасна с около 20%, което е своеобразен връх за последните години. Освен онлайн кандидатстване и онлайн записване, бяха проведени за първи път пробни матури в УНСС и изнесени в различни градове. Отличната съвместна работа с Асоциацията на икономическите училища беше надградена със създаването на Асоциация на езиковите гимназии.

Въвеждането на онлайн услугите намалява необходимостта от многократно придвижване на десетки хиляди хора. "Намаляването на хартиените процеси до минимум спасява дървета.

Направихме усилия да бъдем зелен университет и вече откриваме фотоволтаичен парк, един от най-големите в сферата на образованието изобщо", не скрива гордостта си проф. Димитров. Ръководството на учебното заведение се надява така да покрива 50% от нуждите за електроенергия.

Създават се няколко университетски кампуса.Вече 70% от жилищния фонд на университета е реновиран. По-добрата естетическа среда за живот и учене, се забелязва от всички и привлича вниманието на бъдещите студенти.

Скоро ще завърши и ремонтът на университетска библиотека. "Искаме университетът да показва култура, да излъчва култура. Представяме театрални постановки, филми, инициирахме Университетска седмица на книгата", казва проф. Димитров.

Идеята му е университетът да стане културен център в Студентски град. Постиженията проф. Димитров коментира скромно: "Когато се работи на пълни обороти, хората виждат и оценяват това".

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай