Ректор с 16 000 лв. заплата. Айнщайн ли е?

Взимат по-високи заплати от премиера и президента на страната.

Ректор с 16 000 лв. заплата. Айнщайн ли е? | StandartNews.com

Ректорът на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград проф. Борислав Юруков е получавал месечно почти 16 000 лв. - 15 960. За сравнение месечното възнаграждение на министър-председателя е 7650 лв., а на държавния глава – 11 320 лв, съобщи bTV.

Проф. Евгени Станимиров, който е начело на Икономическия университет във Варна, пък взима 9830 лв. месечно. На този фон заплатата на ректора на най-голямото висше учебно заведение у нас – Софийския университет, е едва 2670 лв. 

„Още в началото на 90-те години на миналия век е избран един краен модел на академично самоуправление. Ректорът се избира вътре от академичната общност… В крайна сметка често се получава дефицит на лична отговорност, едно капсулиране на висшите училища. 

Тези възнаграждения на ректорите са изцяло функция на академичната автономия, на това колко взима един професор в съответното учебно заведение, но и функция на чувството за благоприличия на съответните ректори“, коментира в предаването „Тази сутрин“ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той уточни, че е предложил нова наредба за обществено обсъждане, с която ще бъдат регулирани ректорските заплати и ще зависят от „изпълнението на стратегическите цели и задачи“.

След влизането в сила на тази наредба ректорът на Югозападния университет няма да взима по-висока заплата от този на СУ, допълни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай