Променят списъка на професиите, които ще се учат

Слагаме във фокуса професионалните училища, каза министър Цоков

Променят списъка на професиите, които ще се учат | StandartNews.com

Източник: МОН

Над 156 000 ученици усвояват професия още в гимназията. Избралите професионални паралелки тази учебна година са с над 13 000 повече спрямо 2021/2022. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на откриването на коледен базар в МОН.

В него участват 21 професионални училища от цялата страна. Те представят щандове с изработени от ученици и преподаватели изделия, като средствата училищата влагат в различни инициативи, включително и благотворителни каузи, съобщи Министерство на образованието и науката.

По време на събитието 16 млади учители получиха от министър Цоков грамоти и плакети за принос в професионалното обучение . „Днес символично награждаваме най-младите учители от тези 21 професионални гимназии. С всяка грамота и плакет обаче искаме да отдадем значимото на всеки един български учител. Залагаме на символа на младостта, защото той е носител на обновлението, на съхраняването на тези традиции, които виждаме днес тук и на вярата в по-доброто утре“, каза образователният министър.

„Всички ученици, които избират да усвояват професия още в гимназията, заслужават модерни образователна среда и учебни програми. Това е основен приоритет на Министерството на образованието и науката и ние усилено работим, за да могат професионалните гимназии в България да предлагат иновативно образование и обучение за професиите, необходими на пазара на труда“, допълни проф. Цоков.

Той припомни, че с бюджет от близо 100 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост 28 професионални гимназии ще бъдат оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания, за да се превърнат в центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение. Отделно, по Национална програма „Професионално образование и обучение“ тази година други 20 професионални гимназии получават финансиране от 1,5 млн. лв., за да обновят материално техническата си база.

Със средства по програмата ще се модернизира и изпитното съдържание така че гимназистите да получават обучение, отговарящо на изискванията на пазара на труда.

Той отбеляза, че МОН е започнало сериозна реформа, свързана с преосмисляне на списъка на професиите, които се изучават в училище.

Това има цел да бъдем с една крачка напред и по-близо до професиите на бъдещето.  Над 140 професионалисти в 20 сектора - представители на работодатели, браншови организации, синдикати, висши училища, образователни и обучителни институции вече стартираха работа по новия списък. „Това е важна стъпка в посока да осигурим на нашите деца кратък период на преход от училище към работа и да изградим система на професионално образование, която да е много близка до реалните нужди на бизнеса“, каза проф. Цоков.

По време на коледния базар ученици от Втора английска езикова гимназия в София бяха подготвили специална изненада за министър Цоков. Те му подариха коледна картина, която сами са нарисували в рамките на инициатива по Националната програма на МОН „Заедно в изкуствата и в спорта“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай