Проф. Евгени Станимиров: Осем думи с буквата О крият причините за проблема с кадрите 

Новата ни интегрирана магистърска програма "Междукултурен бизнес - Магелан" приключва с четворна диплома

Проф. Евгени Станимиров: Осем думи с буквата О крият причините за проблема с кадрите  | StandartNews.com
  • Новата ни интегрирана магистърска програма "Междукултурен бизнес - Магелан" приключва с четворна диплома
  • Сред инициаторите сме на първата в Европа "Дълбоко технологична иновационна долина", казва проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет - Варна в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Проф. Станимиров, Вие сте преподавател, автор на десетки учебници, книги за бизнеса и бизнес консултант. Къде е мястото на Икономически университет - Варна в системата на висшето образование?

- Ролята на Икономически университет - Варна е изпитана и това го доказва 103-годишната ни история. Създадени сме от Варненската търговско-индустриална камара в отговор на потребностите на бизнеса. Днес продължаваме да работим с бизнеса. Както шеговито се изразявам, не само вратите, но и прозорците ни са отворени за контакти, идеи и съвместни инициативи. Преди 10 г. създадохме бизнес инкубатор UEBN, в който има регистрирани над 3000 компании. Това ни дава самочувствие, че бизнесът е рамо до рамо с нас при обучението на младите хора.

- Икономически университет - Варна вече повече от 100 години е сред водещите образователни институции в България. На какво се дължат успехите ви и каква е ролята на участниците в образователния процес?

- Ние сме гъвкави и иновативни. Сред инициаторите сме на първата в Европа "Дълбоко технологична иновационна долина". Вслушваме се в препоръки и успяваме да активираме бизнеса в процеса на обучение. Около 56% от нашите преподаватели имат собствен бизнес. Образователната система е сложна и много отговорна система, за да се оставя само в ръцете на хората в нея. Обществото има отговорност към всичко това и особено бизнесът и администрацията като потребители на кадри.

- Кои са образователните програми, с които Икономически университет - Варна се гордее? Как бихте описали техните предимства?

- Всяка от нашите програми носи добавена стойност и е синхронизирана с потребностите на бизнеса. Над 300 представители на бизнеса през последните 4 години участваха в актуализацията на учебната документация. Събитията с бизнеса и воденето на лекции с негово участие са част от ежедневието ни. 

Бизнесът е сред движещите сили на UEVA - нашия предприемачески акселератор. Студентите ни имат подкрепа за кариерно консултиране чрез Центъра за кариери, предприемачество и маркетинг. Всичко това е аргумент защо да ни се доверят и да дойдат при нас.

- Кои са предизвикателствата, които, затрудняват функционирането на българските висши училища? Как Вие виждате възможности, предлагани от вузовете у нас, за обучение и реализация?

- Едно от най-големите предизвикателства е хроничното недофинансиране на някои професионални направления. Много активности по развитие на предприемаческата култура се правят на добра воля от наша страна и от тази на бизнеса. Възможности виждам в коопериране между висшите училища, засилване на контактите с бизнеса, по-гъвкаво поведение на работещите в университетите за създаване на добавена стойност за бизнеса.

- Като ректор как виждате ролята на университетите в развитието на икономиката на България? Дават ли те необходимите кадри? 

- Много често се казва, че някой бизнес имал проблем с кадрите. Това е твърде странна позиция. Всички ние имаме проблем с кадрите, защото необучените и немотивирани кадри са в основата на лошо обслужване, по-ниско качество на продуктите и т.н. Къде е проблемът? Крие се в няколко неща, които започват с красивата буква "О" - оправдания, отговорност, ограничения, осмисляне, обучение, отношение, оценяване и обратна връзка. Оправдаваме се твърде много, вместо да действаме; много хора не желаят да поемат отговорност; ограниченията в мисленето и действията ни задушават; малко хора осмислят случващото се; немного са тези, които съзнават, че динамичната среда изисква непрекъснато обучение; отношението към много от нещата не е адекватно; оценяването на собствените ни усилия и постижения не винаги е обективно, а постиженията на другите обикновено се принизяват; често констатирам липса на адекватна обратна връзка за онова, което се случва, което пречи да се предприемат коригиращи действия. 

Ето това са проблемите и то не само в сферата на образованието.

- Кои са най-важните механизми, от които се нуждае висшето образование? Как да се осъвременят съществуващите и създадат нови учебни планове и програми, така че образованието да заеме подобаващата си роля в обществото?

- Темата с учебните планове и програми се адресира неправилно, защото ни се иска нещо да направим, за да сме спокойни, че правим нещо. Защо да променяме учебни програми и планове? Ако променим себе си, отношението си към нещата, ако сме по-отговорни и почтителни, ако не търсим оправдания, ако преди да тръгнем да оправяме света, първо подредим собствената си къща, тогава всичко ще си дойде на място. Това са механизмите.

- Икономически университет - Варна подготвя чужди граждани от множество държави. Как се справяте? Има ли нещо, което затруднява достъпа на чуждестранни млади хора до висшето образование у нас и какво предприемате?

- Интернационализацията е приоритет. Към момента обучаваме над 300 чужди граждани. Има забавяне на процедурите по издаване на визи. Предизвикателство пред набирането на чуждестранни студенти остава липсата на възможности за сключване на посреднически договори с рекрутиращи компании. Видимо се забелязва ръст на интереса към ИУ - Варна от страна на индийски, китайски, израелски и гръцки образователни агенти. Независимо от проблемите, ние не сме безучастни. През април, в сътрудничество с Университет Анкара и Университет Башкент организирахме най-големия научен форум между български и турски университети до момента. Инициативата се реализира по наша идея и дипломатическата ни мисия в Анкара. 

- Имате специалности изцяло на английски език и съвместни програми с чуждестранни университети. Има ли нови партньорства в тази посока? 

- Обучаваме по 6 специалности на чужд език - 5 на английски и 1 на руски език. Имаме съвместни дипломи с университети от Германия, Финландия, Русия, Индия и др. Даваме старт на новата ни интегрирана магистърска програма "Междукултурен бизнес - Магелан". Разработена е с  Икономически университет - Катовице, Университет Дебрецен, Университет "Кардинал Херера", Валенсия. Програмата приключва с четворна диплома. Друга тристранна програма се реализира  съвместно с Икономически университет - Букурещ и Икономически университет - Братислава. Програмата "Бизнес развитие и лидерство" е предназначена за ръководни кадри и има за цел да научи участниците как да развиват бизнес и да създават стойност в международна среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай