Пазарът и IT секторът признаха качественото образование във ВУТП

Технологични награди и лидерство по интерес постигна висшето училище по телекомуникации и пощи с модеринте си специалности и високо ниво на обучение

Пазарът и IT секторът признаха  качественото образование във ВУТП | StandartNews.com

Иновативните програми по „Телемедицина“, „Софтуерно проектиране в медицината“ и „Комуникационни системи за организиране на въздушното движение“ бяха отличени от БАИТ - най-голямата бизнес организация в сферата на ниформационните технологии.

 

  • Технологични награди и лидерство по интерес постигна висшето училище по телекомуникации и пощи с модеринте си специалности и високо ниво на обучение

Малко висши училища могат да се похвалят, че половината от основните направления, по които предлагат обучение в различните степени (бакалавър, магистър и професионален бакалавър) дават достъп до най-търсените професии на трудовия пазар с перспектива да запазят привлекателността си поне за десетилетие напред. Заетите в тази области ще се увеличат близо с една трета поне до края на това десетилетие, като заплащането ще е сред най-високите в световен мащаб. 

Висшето училище по телекомникации пощи от години се старае да доближи максимално учебите си планове до потребностите на трудовия пазар на технологичния сектор. Адапитра курсовете си така, че да комбинират фундаментална инженерна наука и познания с умения и познания в области, чиято значимост е на път да се увеличава поне в обозримото бъдеще. 

Резултатът е, че днес ВУТП, известен сред по-възрстната публика като „пощенския“, или ПИС-а, днес е първенец по интерес сред чуждестранните студенти, които търсят обучение в направлението на компютърните науки. Училището предлага обучение в онези направления, които Американското бюро за трудова статистика номинира за най-горещите професии до края на десетилетието. Това означава, че възпитаницете му могат веднага да потърсят реализация на международините пазари и да се радват на шестцифрени годишни доходи. Ако останат в България парите може да са малко по-малки, но със сигурност ще са едни от най-търсените, ценени и високоплатени инженерни специалисти. 

Предпоставка за това е сътрудничеството на ВУТП с частния сектор, при което различни технологични лидери модернизират учебната инфраструктура и лабораториите, изпращат свои представитли да преподават, тренират и подбират талантливите студенти за голямо професионално бъдеще още преди да завършат. 

Сред компаниите, които подкрепят училището са A1, Sieamens, DXC, HillStone, Fibrant и още много други. Въпреки, че ВУТП е едно от малките висши училища в България, близо една десета от всички тазгодишните лауреати на стипендиантската програма на китайския гигант Huawey са именно студенти на висшето училище. 

Модернизирането на една от учебните зали е само част от подкрепата, която телекомът А1 оказва на ВУТП

 

Отдадеността и усилията на ВУТП да осигури професионална реализация на стуентите си не просто като опитва да им даде най-добрите възможни познания и умения, карат преподавателския състав и ръководството да работят за това студентите постоянно да са в обсега на корпоративните радари и всеки, който покаже желание за развитие, да получи най-добрите възможности. 

Вярно на тази философия Висшето училище по телекомуникции и пощи разработи едни от най-перспективите инженерни програми на образовтелния пазар в България – „Медицина“, „Софтуерно проектиране в медицинта“ и „Комуникационни системи за организация на въздушното движение“. Първите две са насочени към комбиниране на инженерния фундамент и медицинското му приложение, така че да се посрещне нарастващата потребност от специалисти развиващи, и поддържащи все по-прецизната и скъпа медицинска техника. В партньорство с Медицинските университети в Плевен и Пловдив ВУТП по първите две програми и с Воненовъздушното училище „Георги Бенковски“ по третата ВУТП спечели наградата на Българската асоциация по информационни технологии още в първата година след пазарния старт на програмите. 

„Една от големите ни трудности е да обявим на широката публика, че телемедицина не е уговорка за преглед и събеседване с личния лекар по скайп, или друго електронно приложение. Става дума технологични решения, които подпомагат диагностицирането, лечението и дори хирургични интервенции от разстояние, практически занимания на симулатори от последно поколение, разработването на специфичен софтуер, поддръжката и развитието на всички тези решения“, коментира ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова.  

Заради естествените процеси по застаряване на населението в постиндустриалния свят (развитите държиви), към които спада и България, разходите за здравеопазване се очаква да растат трайно поне още няколко десетилетия. Това насочва трилиони не само в лечение, но и в проучвания и разработки, които допринасят процесите по диагностика и лечение да бъдат максимално безболезнени. Също като военната сфера, здравеопазването е едно от полетата, водачи по иновации, създаващи възможност за реализация на широк кръг от лица – включително инженери и предприемачи.

Висшето училище по телекомуникации и пощи се гордее също с предприемаческите си и мениджърски програми, които позволяват на студентите да придобият онези умния и мироглед, които ще са необходими на хората, които управляват екипи, подготвят организациите си за настъпващите промени в бизнес и технологичната среда и в крайна сметка от тях се очаква да бъдат лидерите на бъдещето. Магистърските програми са организирани, както в дву-семестърна форма на обучение, така също и в три и четири семестъра. По този начин се позволява на бакалаври, които нямат инженерно образование да придобият онази база, която е необходима за технологичните магистратури, а разновидностите от четири семестъра позволяват на завършилите със степен „професионален бакалавър“ да продължат образованието си до придобиване на магистърска степен. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай