Образование от ВУТП ключ към професиите на бъдещето

Представители на водещи компании водят лекции и подбират студенти още преди да завършат

Образование от ВУТП ключ към професиите на бъдещето | StandartNews.com

Удобство във всичко. Кампусът на ВУТП е компактен и събира своите общежития, учебни корпуси и спортна база на площтта на няколко футболни игрища. Бързият достъп до всичко необходимо позволява на студентите да използват времето си максимално ефективно.

 

  • Представители на водещи компании водят лекции и подбират студенти още преди да завършат
  • Всяка специалност е планирана да отразява и търсенето на бизнеса

 

Кой е университетът, чийто възпитаници лесно намират работа по специалността си, често преди още да завършат? Да става дума за Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) – най-динамично развиващият се технологичен университет на Балканите, който с всяка година катери класирането за качествено образование по критериите на МОН.

Компютърните науки, киберсигурността, софтуерното проектиране са областите, в които университетът е утвърден и обучава по специалности в трите основни образователни степени – „професионален бакалавър“, „бакалавър“ и „магистър“.

Най-голямата му гордост обаче е уникалната амалгама от фунаментална теория инженерни познания и технически умения, които дава на студентите си така че да се наложат на пазара на труда като специалисти сопсобни да изпълняват сложни задачи в напрегната среда и често в къси срокове.

Последното се признава и от бизнеса. Когато се заговори, че обазователното министерство възнамерява да слива университети на геограски признак, в подкрепа на университета веднага се изказаха десетки компании, сред които и някои технологични гиганти от световна велечина. Всички те, държат на сътрудничеството с университета, защото не се налага да провеждат допълнителни въвеждащи обучения за новопостъпилите, ако са възпитаници на ВУТП.

Пример за това дава и Михаил Вукадинов, главният технологичен директор на компанията ITGIX, който подбира част от екипа си именно като преподавател във Висшето училище по телекомуникации и пощи.

„ВУТП винаги се опитва да обновява учебната си програма на база на бързо-развиващите се технологии, така че да е в крак с тенденциите. Това е един от малкото университети, които не са поне 10 години зад индустрията. На бъдещите кадри от ВУТП се дава страхотна възможност за научаване не само на академични, но и практически приложими знания и (ако са достатъчно старателни) студентите биха могли да получат много стабилна основа за стартирането на професионалната си кариера“, разказва той. Найценно за него в сътрудничеството с университета е допирът до студентите.

„Много ценим партньорството си с ВУТП. Особено когато компанията ни стартираше, благодарение на съвместната ни работа, успяхме да намерим бързо младши специалисти с много потенциал, така че да отговорим на нуждите от бързо разрастване на бизнеса.  Шанса да имам възможността да преподавам в университета ми позволи да позная потенциала в студентите по време на лекциите и упражненията, нещо което човек много трудно може да постигне само по време на кратко едночасово интервю, допълва Вукадинов и посочва, че част от тях в момента са едни от основните колони на компанията, като водещи специалисти, лидери и обучаващи следващото "поколение" от младши специалисти.

Гордост за ВУТП е сътрудничеството с Черноморската академия по сигурността, с която разработва специалностите в областта на киберсигурността, предотвратяването и разследването на киберпрестъпленията. От тази година университетът предлага обучение и в така наречените хибридни специалности, съвместно с два медицински университета – в Пловдив и в Плевен. Това са специалности, които предоставят набор от интердисциплинарни умения на завършилите. Ставайки инженери по „Софтуерно проектиране в медицината“ или по „Телемедицина“ те придобиват не само инженерна компетентност, но също и познание за спецификите на технологиите в медицинската дейност, тяхното внедряване и опериране, връзката и влиянието им върху лечението на пациенти и т.н.

Това са едни от най-перспективните специалности, тъй като в медицината навлизат все повече технологии позволяващи щадящ и безболезнен процес по диагностика и лечение на пациентите.

В момента се налага дистрибуторите на медицински технологии да поддържат персонал от инженери, които пътяват из страната, а понякога и до други страни на Балканите за да помагат с използването на дадени апарати по време на хихухгични операции например. Занапред стремежът на всяка болница и диагностичен ентър ще е да са колкото може по-автономни и поради това всеки медицински център с амбиции ще поддържа собствен екип от инженери, които са запознати с експлоатацията на навлизащите техноогии. И това прави образованието, предлагано от ВУТП ключ към престижни професии с високо заплащане в във всяко професионално направление.Подобно структуриране на учебното съдържание се прилага от малко университети в България, но всички, тръгнали по този път, днес предлагат най-перспективните курсове.„Много университети продължават да преподават теоретични постановки, откъснати от тяхното рактическо приложение. Ние обаче отиваме по-далеч. Учебните планове по всяка специалност са подготвени след съгласуване с бизнеса. Опитваме да внедряваме корпоративните стандарти при оценка на практическите уминия, които студентите ни придобиват. Затова имаме голям дял от представители на корпоративния сектор, транснационални компании като Siemens, A1 и редица други, които водят лекции и упражнения на студентите ни.

Това позволява да намират талантите рано и да им дават път като ментори в бизнеса. Това е причина голяма част от студентите ни да си намират работа по специалността още преди да завършат“, коментира ректорът на университета проф. Д-р Миглена Темелкова.Тя вярва, че лидерите на бъдещето, както и всички успешни професионалисти трябва да са специалисти в повече от една област и поради това работи неумарно за развитието на интердисциплинарните учебни планове.„Миналото изискваше един учен да ръководи изследователски екип, като оставя на своите подчинени, асистенти и сътрудници да движат изчислителните задачи. Без значение дали става дума за университет, корпорация, или космическа агенция – това беше формулата за разделение на труда. С навлизането на ниформационните технологии, един гимназист може да се окаже с повече познания по програмиране, на които да завидят инжеерите, заършили с отличие само преди 10 или 15 години. Точно тази пропаст запълваме ние.

Висшето училище по телекомуникации и пощи се гордее, че дава на студентите си именно необходимата инженерно-теоретична подготовка, комбинирана с познания в писането на код, създаването на софтуерни приложения и разбиране на икономическата и бизнес логика“, пояснява проф. Темелкова.Това убеждение прави ВУТП първият университет, който протяга ръка към сътрудничество с други висши училища. Целта е да се извлече най-доброто от всички страни и синергията да създаде допълнителна полезност за студентите. Или казано с други думи - понякога 2+2 наистина прави 5 или 6.

http://www.utp.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай