Лондон вдига таксите за студенти от ЕС

Причината е ковид и Брекзит

Лондон вдига таксите за студенти от ЕС | StandartNews.com

 

Допълнителни такси от над 800 британски лири за студентите на Острова от следващата година. Те ще са задължителни за всички първокурсници от Европейския съюз, които не са успели да влязат във Великобритания до 31 декември тази година, информира bTV.

19-годишният носител на наградата „Джон Атанасов" Кристиан Рачев вече е платил таксите си за университета в Нюкасъл. Обучението му засега е онлайн от Добрич, защото заради противоепидемичните мерки не може да пътува.

„Плановете ми бяха февруари месец, края на януари да отида и тогава да си продължа, да си остана изцяло в Англия до лятната ваканция. Обаче, сега и за това не съм сигурен, като започна втората вълна на пандемията“, обясни първокурсникът от България.

Когато все пак започне да посещава лекциите си на Острова, той вероятно ще е сред десетките хиляди първокурсници, задължени да платят 348 паунда за кандидатстване за виза и 470 паунда за здравни такси – и двете нововъведения са заради Брекзит.

„Ако нямаше пандемията, щях да отида и да хвана безплатното оставане. Ако нямаше Брекзит, нямаше да се случва това, нямаше да има нужда от това. Така че и двете, работейки заедно, създават такава ситуация“, коментира Кристиан.

Около 150 хил. студенти идват във Великобритания от страни-членки на Европейския съюз. Българските бъдещи висшисти са над 6000.

Министерството на вътрешните работи потвърди, че за да кандидатстват за уседнал статут студентите трябва да бъдат във Великобритания само един ден преди крайния срок на 31 декември. Но това е доста сложно в условията на ограниченията заради COVID-19.

28-дневният „локдаун“ приключва утре, в страната, обаче, ще продължат да действат различни по степен ограничителни мерки. Очакванията са под различна форма те да продължат до ваканцията около Великден.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай