Легендарен директор зарадва родителите. Отпада най-голямата отживелица в училище

Диян Стаматов в революционно предложение

Легендарен директор зарадва родителите. Отпада най-голямата отживелица в училище | StandartNews.com

Легендарният директор на 119-о училище в София Диян Стаматов, бивш зам.-министър на образованието, зарадва всички родители, като предложи отпадане на най-голямата отживелица в образователната ни система – родителската среща.

Мнението му се подкрепя от много училищни директори. Аргументът им е същият - отживелица. Алтернативата е да бъдат заменени от индивидуални срещи с родители, на които да се обясняват успехите или пропуските на детето, а цялата останала информация да тече през “Школо” или информационната система на МОН.

“Необходим е изцяло нов вариант на комуникация с родителите в София и в по-големите градове”, смята директорът на 119-то СУ и председател на най-голямата директорска организация у нас Диян Стаматов. Той излезе със специален пост по темата във Фейсбук.

Ето целият му пост:

“Във времето на новите технологии, в ръцете на училището е да се опита да направи промяна в комуникацията с родителите на учениците си. И то най-вече в София и в по-големите населени места. Според мен познатите на всички ни традиционни родителски срещи в този формат са отживелица и най-добре в София и в големите населени места да ги изпратим спокойно в миналото.

Те не носят нищо конструктивно, не дават нищо на родителите, освен негативно отношение към училището и учителите.

Заслужава си да съхраним едно общо събиране в началото на годината, за да представим правилата на училището, да представим новостите, да се запознаят родителите с учителите. Ако успеят да стигнат до взаимно споразумение за общите цели в училище, би било постижение.

Информация

Комуникацията чрез електронния дневник е достатъчна, при добро и практично използване – така всеки родител получава наситена и реална информация за оценки, отзиви, домашни, поведение, закъснения, отсъствия и много съобщения.

Но! Това не е достатъчно. Всеки класен ръководител има регламентиран час за консултации и срещи с родители. Този един ден в седмицата е достатъчен да бъде рационално осмислен и запълнен с ползотворни срещи.

Един простичък график за разпределение на срещите с родителите, подготвен след проведен разговор – покана с родителите. Може да се даде възможност за един час да бъдат проведени срещи с до двама, трима родители.

Да бъдат представени натрупаните отзиви за децата им, да бъдат споделени позитивите, но и пропуските в подготовката на учениците. Да се отдели малко, но лично и специално внимание на всеки родител с достатъчно конкретна информация. Нещо, което е важно за всеки родител и е полезно за двете страни.

Практика

Такава практика има в много страни. Когато тя е добре обмислена, носи само позитиви за всички в училище. А ако някой родител все пак не желае да дойде, то това си е негов пропуск. Пропуск за неговото дете. Това е добра възможност за нормално, човешко отношение в днешното училище, съчетавайки и възможностите на новите технологии. Този модел вече работи в 119 СУ”.

 

Негови колеги обаче твърдят, че са опитали да въведат подобен модел и той не е проработил, така че са върнали традиционните родителски срещи.

Това посочва директорът на 107-мо ОУ Данко Калапиш. Неотдавна училищни директори забраниха и вайбър комуникацията с учителите с мотива, че всичко, което е необходимо, може да бъде видяно в електронната информационна система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Галена
преди 4 месеца

Нека махнем род.срещи и оставим анонимните сигнали срещу учители.УРА.ДА ЖОВЕЕ КРИВО РАЗБРАНА ТА ДЕМОКРАЦИЯ.

Откажи
Родител
преди 4 месеца

И колко от работещите родителите ще могат да отидат на среща в часа за консултация на учителя, който е на работно време. Да, в работно време е и на учителя, но той си стои на работа. А родителят трябва да напусне своята. Не умаловажавам учителската професия! Но! Да се замислим - ако родителят е учител, ако часът за консултация и среща е по време и на неговите часове (защото работното им време съвпада), в кой точно клас няма да се появи този учител/родител, за да отиде в другото училище на индивидуалната среща? И ако другото училище е в другия край на големия град? Това е САМО един пример! Има родители, на чиито работни места не им позволяват и на телефон да отговорят, камо ли да отсъстват!

Откажи
kalin1k
преди 4 месеца

Прави впечатление, че все повече се възпрепятства връзката между учители и родители. Има организационни въпроси, които засягат класа като общност и родителите и педагозите взимат колективни решения. Разговорът с учителя е необходим и в него се изясняват проблемите.Той не е безсилна статистика, която поставя детето в класификации и рамки. До кога ще търпим ,,нововъведенията,,.

Откажи
Яна
преди 4 месеца

Абсолютно прав/а сте! Синът ми учеше в 119 у-ще, с въпросният "иноватор" г-н Стаматов, който беше директор тогава. Добре, че бяха родителските срещи, за да разбера що за стока са учителите там - бях потресена (литераторката- алкохоличка, историчката с физически нервнопаралитични дефекти, учителката по английски - с психични отклонения (държеше се неадекватно като завираше лицето си на педя разстояние от лицето на родителя!). Бях втрещена, ужасена и шокирана - веднага преместих детето си от прехваленото училище... Родителските срещи са абсолютно необходими и всякакви съмнителни"нововъведения" са абсолютно вредни и пагубни за децата.

Откажи
Дим
преди 4 месеца

Докога разни извратени личности като този Стаматов ,ще ни дават наклон в живота. Имам въпрос, тоя Стаматов има ли семейство ,има ли дете , какво му увира шарото от семейни връзки, семейни взаимоотношения. Това училище е балон , нищо добро, даже трагедия. Учителите от кол и въже, комплексирани и единици са професионалисти . Тоя Стаматов си има момче приятелка, много модерен тип

Откажи