Гимназисти се увличат по маркетинг и медии

Проект показва в какви сфери учениците виждат най-много възможности за започване на бизнес

Гимназисти се увличат по маркетинг и медии | StandartNews.com

В маркетинга, медиите, комуникациите и управлението на човешки ресурси учениците виждат най-много възможности за започване на собствен бизнес и приложение в различни направления. Това показа приключилото второ издание на проекта “Един ден в професията”, организирано от консултантска агенция "Едланта". Интересът към класически специалности като медицина, право, инженерни науки и архитектура също остава стабилен сред гимназистите от цялата страна.

Това е pавносметката след участието на над 600 ученика, които се включиха в проекта в последните 4 месеца. Кризата с коронавируса и принудителната физическа изолация го превърнаха в успешен чрез промяна към изцяло онлайн формат.

Образованието е една от сферите, които проявиха голяма гъвкавост, не само в България, но и по целия свят. У нас над 73 000 ученика и техните учители трябваше да внедрят дигиталните технологии в своята съвместна работа в рамките на няколко дни, като това е процес, който се подготвя вече повече от десетилетие. Организаторите на „Един ден в професията“ са пример за това как кризата може да бъде превърната във възможност. С това издание на проекта, който преди се случваше на живо само в София, Пловдив, Варна и Бургас, те обхванаха буквално цялата страна.

Статистиката сочи, че учениците в последните класове на гимназията рядко са наясно с предпочитаната от тях професия, което е пряко свързано с избор на специалност за висшето им образование. Когато изборът се окаже неправилен, това често води до загуба на ценен времеви и финансов ресурс. Освен това известно е, че съществува и „пропаст“ между бизнеса и добре подготвените кадри. Едно от обясненията е грешният избор на професионално направление на учениците, което се изразява в загуба на мотивация и нужда от преквалификация на по-късен етап.

Именно това е възможността, която проектът предоставя – докосване до реалната работна среда и специфика в разнообразни сфери, което подпомага за информирания избор на специалност за висше образование. „Това е начинът да научиш нови неща и да разбереш за професията, към която си се насочил. Много е рисковано просто да тръгнеш нанякъде без да знаеш защо точно това си избрал или дали ще ти е приятно и ще отговаря ли на очакванията ти“, споделят участници, които са между 10 и 12 клас.

Дигиталният вариант се базира на 60-минутни безплатни индивидуални срещи с представители на различни професионални направления и неправителствени организации, което е рядко срещана възможност дори в реалния корпоративен свят. В предишното издание учениците не само са разговаряли с експерти, но дори са се “потапяли” напълно в реалния работен процес.

Макар и за ден, те влизат в ролята на журналисти като радиоводещи, докосват се до спецификите на рекламния бизнес, както и до работата на дизайнери, лекари, психолози, предприемачи, IT експерти. Тази възможност се оказва полезна не само за учениците, но и за техните родители, които да се ориентират в актуалния пазар на труда, съпоставен с интересите на детето им.

Проектът разкрива предизвикателствата, възможностите за развитие и нужните компетенции и освен това инициира срещи с популярни лица сред младите, които се превръщат в истински вдъхновители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай