1500 лева заплата на учител догодина

19 000 семейства не пуснали децата си на училище

1500 лева заплата на учител догодина | StandartNews.com

Средната брутна учителска заплата догодина ще достигне 1500 лева, заяви просветният министър Красимир Вълчев на семинар в Правец. През 2021 година тя ще достигне близо 1800 лева, с което ще бъде изпълнено обещанието на правителството за двойно увеличение на учителските заплати спрямо началото на мандата.
За бюджетната 2020 година ще бъдат предвидени допълнително 360 милиона лева за възнагражденията на педагозите. През 2021 година ще бъдат отпуснати допълнително още толкова.
Над 700 хиляди ученици ще прекрачат прага на училище на 16 септември. Близо 60 хиляди от тях се очаква да бъдат първокласници, но окончателната бройка ще бъде ясна едва след началото на учебната година. Между 50 и 60 училища ще продължат ремонтите си и след 16 септември, а 7 ще започнат в други сгради заради проточили се ремонти. Министър Вълчев заяви, че през тази и миналата година са проведени най-много ремонти като това лято те са били в над 1000 училища. Очаква се в рамките на учебната година ремонтни дейности да започнат и в други училища по програмата "Региони в растеж" като е възможно учениците от тях да бъдат преместени в други сгради. Ще продължи работата по механизма за обхващане и задържане на учениците от проблемите райони в клас. По данни на МОН 25 хиляди ученици в момента се издирват без да е ясно къде са, а 19 хиляди са били открити, но родителите им са отказали да ги пуснат на училище.
Според министър Вълчев едно от сериозните предизвикателства тази година ще бъде това, че се очаква между 4000 и 4500 учители да навлязат в пенсионна възраст. "Засега няма да има криза, но следващите години ще са проблемни", посочи той. Най-остро се усеща недостигът с преподавателите по IT и английски език. Най-много места са обявени за учители в детските градини и в начален етап, но просто причината е, че в тази сфера и преподавателските щатове са най-много. Най-трудно се намират учители по физика и математика, химия, по професионална подготовка, както и ресурсни учители. От МОН обявиха, че от тази година ще предложат парите за деца със специални образователни потребности да бъдат насочени и към частни училища и детски градини, за да могат и техните ученици да ползват ресурсни учители. Министър Вълчев заяви, че все още много трудно се намират кандидат-студенти, които да учат "Педагогика на обучението по...". Това са всъщност преподавателите по отделните предмети. Единици учат за даскали по математика и физика, а от 5050 ученици с най-високи оценки едва 122 кандидат-студенти са избрали учителската професия.
Само едно ново училище ще бъде открито в цяла България. То е в Бяла и ще бъде открито лично от премиера.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай