Зам.-шеф от ДФЗ прибран заради Миню Стайков

Заместник изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" и още петима са задържани за 24 часа

Зам.-шеф от ДФЗ прибран заради Миню Стайков | StandartNews.com

Заместник изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и още петима са задържани за 24 часа. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг пред сградата на фонда. Той уточни, че сред задържаните има шефове на дирекции.

Акцията на прокуратурата е във връзка с разследване срещу обвиняемия Миню Стайков заради злоупотреба с евросредства. Предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали ще повдигнат обвинения на задържаните и какви мерки за неотклонение ще им бъдат наложени. Нарушенията, извършени от служителите, са от периода, когато директор на фонда е бил Румен Порожанов. В момента се претърсват адреси и работните места на задържаните.

Шестима души, сред които един от заместник-директорите на ДФ "Земеделие", директори на дирекции и редови служители на Фонда са задържани във връзка с разследването за злоупотреба с европейски пари срещу бизнесмена Миню Стайков. На колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения на длъжностно престъпление, ще стане ясно утре, каза заместник главният прокурор Иван Гешев.

В акцията в ДФЗ участват ГДБОП и КПКОНПИ. Претърсват се кабинети на служители във фонда, както и техни адреси. Изземват се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Разследването засяга период, в който Фондът за земеделие се оглавяваше от бившия земеделски министър Румен Порожанов. Няма данни обаче той да е замесен в схемата за неправомерно отпускане на средства по две европейски програми чрез свързани лица на намиращия се в ареста бизнесмен Миню Стайков. За шестимата засега задържани само за 24 часа има данни, че са били предупреждавани, че кандидатстващите за европари са свързани със собственика на "Винпром-Карнобат". Въпреки това те са отпускали парите, по повод на което заместник-главният прокурор Иван Гешев призова за повече почтеност към онези, които заемат държавни длъжности и използват обществен ресурс.

Това е втората акция в рамките на разследването срещу Миню Стайков. Първата беше в началото на май, когато от офиси на земеделци, получаващи средства по тези програми, имаше задържани. Тогава заместник главният прокурор Иван Гешев говореше, че става дума за действия от страна на "бизнес империята Карнобат". Имаше иззети документи, свързани с въпросните програми. Анонс, че се търсят и покровители в Държавен фонд "Земеделие", беше направен още в началото на май.

Резултатът от първата акция тогава беше, че Прокуратурата получи законово основание да удължи постоянния арест на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, който е под стража от началото на миналия септември по друго обвинение. В рамките и на това разследване за пари от европрограми показания даваше и Румен Порожанов буквално дни преди да подаде оставка заради скандала с еврокъщите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай