Закопчаха балканския Ал Капоне

Мафиот № 1 на Балканите – черногорецът Брано Мичунович, е задържан в Будва за незаконно оръжие

Закопчаха балканския Ал Капоне | StandartNews.com

Мафиот № 1 на Балканите – черногореца Брано Мичунович  е задържан в Будва, докато е в автомобила си. Полицаите са спрели кортежа на мафиота и са го извели навън.  Причината за ареста е, че в използвани от него офиси е намерено оръжие, пише вестник "Новости".

Сръбските медии наричат Мичунович черногорския Ал Капоне и го определят като един от най-знаковите мафиоти на Балканите. Той държи хазарта в Черна гора и се говори, че е близък с избягалия в Дубай хазартен олигарх Васил Божков, срещу когото прокуратурата у нас повдигна 19 от възможно най-тежките обвинения.

В полицейската акция са задържани още няколко души по подозрение в незаконно притежание на оръжие. Мичунович и приятелите му Сава Вуйович и Сърджа Мичунович са в ареста за 72 часа.

За някои Брано Мичунович е „гордостта на Черна гора“, както се вижда от страницата, посветена на него във Фейсбук, докато за други той е престъпник и „господар на Черна гора“, без чието одобрение не може да се направи каквото и да е в т. нар. "сив сектор". В Черна гора дори има поговорка „няма цар, няма Тито, сега Брано пита“, съобщава БЛИЦ.

Навремето Мичунович е бил приятел на Желко Ражнатович-Аркан и за него лидерът на сръбските радикали каза, че е толкова силен, че е действителният президент на Черна гора, който държи в ръка и самия Мило Джуканович. Състоянието му се изчислява на над 5 милиарда евро.

Черногорският мафиот е с много силни позиции и в ъндърграунд структурите на Сърбия, приближен е с босовете на Земунския клан и лично контролира наркоканал за Западна Европа.

В миналото е бил близък и с босовете на някогашната групировка СИК у нас.

Мицунович е роден през 1953 г. в Никшич, а в младостта си е тренирал бокс и е бил член на елитната 63-та парашутна бригада на бившата ЮНА.

Учи икономика в Нови Сад, но не остава дълго там. Името му се свързва за първи път с престъпление, когато в Германия през 1983 г. е убит Stjepan Stjepan, бившият маркетинг директор на INA. Тогава той е заподозрян, но вината му така и не е доказана.

 

Мичунович е оправдан заедно с приятеля си Здравко Лопушин по обвинението, че през октомври 2000 г. пред Клиничния център в Подгорица е убил Радован Ковачевич от Никшич, който е тежко ранен при предишната стрелба, при която е убит Петко Песукич от Цетине.

По онова време Мицунович е собственик на казино в хотел "Подгорица", където избухва кървавата разпра. Той е обвинен в убийството на ранения Ковачевич.

Фигурата на Мицунович до такава степен е обвита в мистерия, че снимка от вестник, направена по време на процеса е единствената възможност за широката публика да види как изглежда той.

Официално Мичунович не е принадлежал към никоя черногорска партия, но това не означава, че е бил политически пасивен. През есента на 1992 г. не му хареса идеята Воислав Шешел да проведе партиен митинг в Никшич, вдига хората си и проваля мероприятието.

Десет години по-късно, през 2002 г., Шешел го обвинява в участие в престъпления и убийството на Горан Зугич, съветник по сигурността на черногорския президент. Тогава Шешел каза, че Мичунович е толкова мощен, че е „истинският президент на Черна гора“, който „държи в ръка“ самия Мило Джуканович.

Твърди се още, че Мичунович е помогнал на Мило Джуканович да спечели изборите от 1996 г.

 

Освен собственик на FK Sutjeska, той официално се занимава с недвижими имоти и кетъринг. Има и многобройни клубове и казина по крайбрежието. Негова е и най-голямата дискотека на Балканите - „Трокадеро“ в Будва.

Името на Бран Микунович се свързва и по две международни обвинения за контрабанда на цигари.

Вицепремиерът Дритан Абазович поздрави действията на полицията и подчерта, че всички граждани трябва да бъдат равни пред закона. Лидерът на Движението за промени Небойша Медоевич приветства акцията на полицията и изрази очакване Мичунович да бъде съден за укриване на данъци и пране на пари като за начало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай