Внимание! Тези банкери ви оставят без пари

Трябва да бъдете нащрек при тези обстоятелства

Внимание! Тези банкери ви оставят без пари | StandartNews.com

Потребителите трябва да бъдат много внимателни заради зачестила нов вид парична измама!

Зачестяват опитите да източат банковите сметки на доверчиви граждани чрез обаждане по телефона. При тези фишинг атаки получавате обаждане от мним "банков служител", който се идентифицира с фалшиво име и звучаща достоверно длъжност.

Той най-често ви сигнализира за съмнително плащане с карта или иска потвърждение на несъществуващ изходящ превод през вашето мобилно или онлайн банкиране.

Не се подвеждайте, предупреждават от една от най-големите банки в страната в специално разработен от нея сайт, чиято цел е да помогне на хората да не станат жертва на измамници. Крайната цел на злосторниците е да ви извадят от равновесие и в състояние на паника след множество въпроси да получат достъп до вашите пари.

Вариация на този сценарий е в хода на разговора да ви предложат да си купите нов продукт "застраховка срещу киберизмами" или да инсталирате "приложения за защита" на мобилните устройства.

Има няколко причини при сегашното развитие на онлайн кореспонденцията - имейл, SMS и онлайн съобщения, измамниците да се обърнат отново към телефона, като средство за манипулация, уточнява "Труд". Първо, да се сдобият с телефонен номер и три имена на потенциална жертва е много лесно. Второ, защото предизвикването на емоции чрез глас е по-достоверно. И трето, защото измамниците знаят, че трудно могат да бъдат открити. Проследяването на телефони изисква специални технически средства, а това законово е разрешено само на държавни органи.

Измамниците лесно могат да се сдобият с някои лични данни - трите имена и телефона ви. Само си припомнете на колко места при регистрация в онлайн сайтове за издаване на карти, за отстъпки в магазини и т. н. сте давали своя телефон и три имена. Освен това има и специализирани софтуери за шпионаж в интернет, които позволяват свалянето на текстови съобщения, снимки, имейли, видеоклипове, списъци с контакти на потребителя и др.

Експертите на банката дават и някои препоръки. Всеки път, когато някой ви се обади и създаде огромно чувство за тревога, принуждавайки ви да направите нещо, бъдете изключително подозрителни. Дори първоначално телефонното обаждане да ви звучи правдоподобно, ако вътрешно изпитвате и минимален дискомфорт и съмнение, че се касае за измама, просто затворете телефона.

И още!

Не следвайте линкове, изпратени чрез имейл или през социални медии

Никога не казвайте пароли и номера на банкови карти

Може сами да позвъните на банката

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай