Удобна смърт на експерт разбуни форумите

Проф. Евгений Николов твърдеше, че цецомобилът е бил годен да подслушва

Удобна смърт на експерт разбуни форумите | StandartNews.com

София. Удобна ли е за някого смъртта на ключов експерт? Това е въпросът, който възниква в публичното пространство винаги, когато специалист по знаково разследване си отиде внезапно.

Главният научен секретар на БАН проф. Евгений Николов почина 6 дни, след като тежко бе ранен в кървавата катастрофа в Кресненското дефиле. Той бе шеф на Националната лаборатория по компютърна вирусология в академията. Проф. Николов загина, след като на връщане от Гърция в колата му челно се заби ТИР.

Смъртта му ще забави разследването на незаконното подслушване в МВР по времето на вътрешния министър Цветан Цветанов, признаха източници от обвинението. Ако не е била тя, вече са щели да разполагат с готовата експертиза. Приживе проф. Николов бе категоричен, че специалният крайслер на СДОТО е годен да подслушва и записва от разстояние и могат да се намерят доказателства за това.

"Смущаващо ми звучи смъртта на експерта по делото за подслушване", коментира по БНР бившият депутат от ДСБ Атанас Атанасов.

Според него са възможни и разчиствания на сметки, дори и с посягане на живота на хората, за да може да се прикрият други по-тежки престъпления. Може да има и случайности, запази си вратичка за отстъпление Атанасов. Малко съмнително е обаче да се опиташ да избиеш 10 души, за да се отървеш от един експерт, коментират пък блогъри във форумите.

Професор Николов беше признат авторитет в тази област у нас и в Европа. Националната лаборатория по компютърна вирусология пък е единственото научно звено в България, специализирано в комуникационната и информационна сигурност. Държавното обвинение много пъти е разчитало на него. Професорът бе назначен от прокуратурата да анализира и скандалните записи на телефонните разговори между премиера Бойко Борисов, шефа на митниците Ваньо Танов и финансовия министър Симеон Дянков за покойния бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Спец от фирмата производител на техниката за подслушване в крайслера ще се произнесе дали с нея е извършвано слухтенето. След смъртта на проф. Николов обвинението е изпратило съдебна поръчка до Великобритания, твърдят запознати.

Съмненията за някаква насилствена смърт идват и по аналогия - навремето по загадъчен начин загина и друг експерт по важно дело. През октомври 2008 г. проф. Стойчо Раданов беше намерен самообесен при странни обстоятелства. И до днес има хора, които са убедени, че някой му е помогнал да си сложи въжето на шията.

Проф. Раданов беше съдебният медик, който даде заключение, че сестрите Белнейски са били блъснати от кола и после е инсценирано убийство. Така даде повод за съмнения, че може би полицията прикрива нещо с досегашните си заключения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай