Цветан Василев с 1000 жълтици

Цветан Василев с 1000 жълтици | StandartNews.com

ДАНС и МВР издирват 1 милиард на КТБ в чужбина

Над хиляда монети, предимно златни, е натрупал Цветан Василев. Колекцията му утре ще бъде предадена на Националния исторически музей. Тя ще бъде превозена от централата на КТБ до Бояна с изключителни мерки за сигурност. Сред най-ценните придобивки на банкера са осем монети от най-престижната серия в света. Тя включва жълтици с ликовете на императорите Наполеон III и Франц Йосиф, римски солид от 310 г. Сред най-скъпите пък е "Двоен орел" от 1933 г. По-рано в НИМ бе докарана и уникална колекция от картини, съхранявана във фалиралия трезор.

МВР и ДАНС пък издирват около 1 милиард лева, изнесени от КТБ в чужбина. За целта търсим съдействие и от други държави, стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в парламента.

Банкерът сред световните колекционери на монети от 24-каратово злато

Картинната колекция на КТБ се оказа само върхът на айсберга. В НИМ вече е предаден списък на нумизматичната колекция, притежавана от банкера Цветан Василев. Списъкът съдържа 195 описа с общо над 1000 монети, повечето от които са златни. Сред тях се откроява колекцията от най-престижните монети в света, от които Василев притежава 8 - с ликовете на френския император Наполеон III, австро-унгарския Франц-Йосиф, руска монета с номинация 37,5 рубли от 1902 г., римски солид от 310 г.

В зашеметяващата колекция на банкера има много монети, в които той е инвестирал. Това са златни и сребърни инвестиционни и колекционни пари от лимитирани серии, сечени по цял свят. Така в съкровищницата са уникални юблейни колекции "Британската империя на 5 континента" от началото на миналия век (5 златни суверена) и китайска серия на тема 12 източни зодии - всяка също по 5 монети. Широко е представен Ватиканът - в трезора на КТБ се пазят монети с библейски сюжети като "Тайната вечеря" и емисия от колекцията от 8-те най-ценни златни монети на Светия престол, които са издадени в тираж за целия свят от 500 лимитирани колекции. Така 500-те ценители по света, сред които и Василев, са се сдобили с монети с изображенията на 8 папи от Пий IХ до Йоан-Павел II. В банката се пазят всевъзможни юбилейни емисии от цял свят, като най голямата - от 56 броя монети от САЩ, е от 24-каратово злато. Всяка от жълтиците е за всеки от 50-те щата и 6 са за т.нар. "съюзни територии".

Има и много тематични колекции - 7-те чудеса на света, платноходите на ХХ, на китайската панда, на австралийските кенгуру и коала, на канадския кленов лист и на африканския слон. Както и съветска серия от 15 сребърни монети, посветени на Великата отечествена война. Сред емисиите на спортна тематика без съмнение се отличава посветената на олимпийските игри в Атина (10 монети). Някои от описите ценни монети пък съдържат само по едно име - адмирал Нелсън, Александър Сергеевич Пушкин или Апостол Карамитев. Най-скъпата от тях е високорелефният американски "Двоен орел".
В списъка присъстват и всички видове български юбилейни монети - от 4 броя златни лева на цар Фердинанд до сребърно-никелови сплави от рода на "Мое детство - слънчево, прекрасно" или "Момче и вятър".

"В момента подготвяме класьорите, в които ще се съхраняват монетите", съобщи вчера шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Те ще постъпят в националния музей в петък при изключителни мерки за сигурност.

Лимитиран Адам от Ватикана за 13 бона

В колекцията на банкера Цветан Василев са и лимитирани монети, сечени от Ватикана. Така в трезора в София се пази една от всичките 960 златни пари по света, емитирани от Светия престол през 2008 г. с името "Сътворението на Адама". Тя тежи 30 грама и е с диаматър 35 мм. Номиналът й е 100 евро, а цената - 13 000 лева. Пробата на златото от колекционната лимитирана емисия на Ватикана е 917/1000.

Има уникалната сребърна Шанел

В колекцията от уникални монети има и една изящна, определена от експерти като "Истински шик". На лицевата й страна е портретът на безсмъртната Коко Шанел в профил с една от известните й капели и огърлица от перли на врата. Номиналът е 5 евро, в чест на прочутия Шанел номер 5. Монетата е изработена във Франция по дизайн на Карл Лагерфелд и е с личния му подпис. Тя е изсечена през 2008 г. в тираж, който е изкупен веднага след емитирането й. Иначе изящната монета е с тегло 22,2 грама и диаметър 37 милиметра.

Службите търсят 1 млрд. от КТБ, изнесени навън

Парламентът бързо да избере шеф на "Банков надзор" в БНБ, настоява Борисов

Държавата ще си върне около 1 милиард лева, ако службите разкрият "къде са всички средства, изнесени в чужбина" и "придобита собственост" от КТБ. Вече са проведени две съвещания по темата съвместно с прокуратурата, МВР и ДАНС, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов, като не обясни как и от кого са изнесени парите. "В момента има много активни действия с други държави на ниво прокуратура", допълни той, като препрати въпросите към главния прокурор Сотир Цацаров.

Вчера министър-председателят препоръча на парламента и бързо да избере нов шеф на "Банков надзор" в БНБ, след като бившият Цветан Гунев, който е и обвиняем, бе отстранен от работа. "Месеци наред няма ресорен в надзора на банките и нека да се вземе решение", посочи той. "Не знаем какво е състоянието на други банки. Надяваме се всичко да е наред", коментира премиерът. Негов заместник се избира от депутатите след номинация от гуверньора на БНБ Иван Искров. А мандатът на Гунев може да бъде прекратен, ако не може да изпълнява задълженията си повече от шест месеца или ако бъде осъден, гласи законът.

Борисов препоръча и на съда да насрочва бързо делата. Премиерът съобщи, че 3.3 млрд. лв. от гарантираните депозити вече са изплатени.

КЗК проверява БТК за смяна на собствеността

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за евентуално извършено нарушение за промяна на контрола над БТК (с търговско наименование Vivacom, бел. ред.), става ясно от съобщение на комисията. В комисията е постъпил сигнал от изпълнителния директор на "Технологичен център - институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ), в който се изказва предположение за осъществена концентрация чрез придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД (БТК) от страна на SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург, без издадено надлежно разрешение по реда на ЗЗК. Така въз основа на описаната структура на собственост върху БТК се твърди, че ТЦ-ИМЕ се явява крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай