Спрян е международен канал за трафик на наркотици

Спрян е международен канал за трафик на наркотици | StandartNews.com

София. "Пресечен е канал за трафик на наркотици и е задържано рекордно количество наркотични вещества", обяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров на пресконференция в МВР.

"В дирекцията на полицията постъпи оперативна операция за подготвен и осъществен трафик на кокаин от Южна Америка към страните от Западна Европа. Това е станало под прикритието на колите, участвали в ралито „Дакар". Своевременно утвърдих оперативна разработка, беше проведено съвещание с европейските ни партньори. Операцията протече при постоянен обмен от информация, което даде резултати. На кораб от пристанище в Чили, пътуващ за Франция, са превозвани камиони с коли с наркотици. Установи се, че се касае за камион, в който се превозват резервни гуми на участниците в ралито. Беше установено, че гумите са напръскани със специален спрей, за да минат през скенерите. Във всяка една гума има по 100 кг кокаин, става дума за 1400 кг чист кокаин от Боливия, предназначен за европейския пазар", заяви Лазаров.


"Сумата е 273 млн. евро, продължават процесуално-следствените действия на територията на Франция и други европейски държави. Касае се за трансгранична група, пренасяща кокаин, в която участват граждани от различни държави, включително и български държави", каза още Лазаров.

"Българи имат водеща роля в разбития международен канал за наркотици. Продължават арестите и в момента, има още хора за задържане. Благодарение на добрата работа на българската полиция, беше разбит канал за наркотици от Южна Америка за Западна Европа. Количеството наркотици е задържано на територията на Франция, снощи. Българите имат водеща роля в този канал. Разследването ще установи колко пъти и дали е имало и други доставки", заяви Лазаров.

Посланикът на Франция Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан благодари за доброто сътрудничество между българската и френската полиция. Той коментира, че „подготовката и осъществяването на трафика на кокаин от Южна Америка към страните от Западна Европа са пресечени благодарение именно на тези светкавични действия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай