Понеделник,

Сега пък испански боклук натресен у нас!

От: Рачо Рачев -
Сега пък испански боклук натресен у нас!
A
A
A

Много тонове отпадъци бяха открити на нерегламентирано сметище край село Катуница, до коритото на река Чая, предаде БНР.

Сигналът е подаден по обяд на телефон 112 от граждани, сред които Васил Къдринов от сдружение "Гео". Веднага на незаконното депо дойдоха на проверка представители на областната администрация, Община Садово, Басейнова дирекция и РИОСВ-Пловдив.

На място те констатираха тонове отпадъци, сред които строителни, пластмасови и гумени парчета, битови и метални. Не е ясно колко от тях са опасни, обясни екологът на община Садово Атанас Иванов. Част от боклука бе опакован в чували с надписи Мade in Spain, пълни с пластмасови стърготини. Към тях бяха прикрепени бланки, които показват, че всеки чувал тежи 1325 кг., като на място има поне 20-30 чувала.

Част от тях са изсипани по брега на реката, на място, където преди е добивана баластра.

Теренът попада в границите на "Натура 2000".

По думите на кмета на общината Димитър Здравков сметището се намира на терен, изцяло държавна собственост. "Този проблем е много стар и с него на място бе запознат и бившият министър на МОСВ Нено Димов, но държавата нищо не предприе. Вместо това на мен ми насрочиха проверка", посочи кметът.

Въпреки настоятелните въпроси, той не посочи името на фирмата или собственика ѝ, която се предполага, че е замърсила терена.

На място са взети проби, отпадъците ще се изследват и ще се направят предписания за изчистването им. Това е криминално деяние, бе категоричен експертът в Областна управа Митко Стойчев.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички