Психично болен наръга тежко полицай

Психично болен наръга тежко полицай | StandartNews.com

Разград. Сянката на Лясковец изправи на нокти кубратското село Юпер. При опит да бъде усмирен самотно живеещ шизофреник наръга с нож кварталния. Няколко часа по-късно бе обезвреден при спецакция в дома си в селото.

Екшънът се разигра във вторник вечерта. 43-годишният шизофреник Георги Стоянов цял ден се разхождал предизвикателно с нож из селото и рязал гумите на колата на съседите си. Кметът Стефан Станчев алармирал полицията и малко преди 20 часа кварталният инспектор Хараламби Хараламбиев отишъл до къщата на Гошо. 43-годишният униформен разбил с крак вратата на стаята и влязъл. Шизофреникът обаче лежал в леглото и се правел на заспал. Под одеялото бил скрил и ножа. Гошо издебнал мига, в който кварталният се разсеял, и със светкавичен удар го пробол с ножа си в ребрата. Хараламби успял да каже на колегите си само "Наръга ме". Те веднага го извели и закарали в болница.

А в дирекцията на МВР в Разград веднага започнали да разработват кризисен план за обезвреждането на опасния луд. В това време около къщата на Гошо започнали да се събират разгневени местните хора. "Дойдоха млади, силни мъже, със сопи в ръцете. Дълго време те се бяха страхували за децата си, за възрастните си родители, за сигурността на жените си. Като научиха, че е ранил полицай, искаха да го линчуват", разказва кметът Стефан Станчев. Малко преди 1 часа през нощта полицаите атакували дома на Гошо и успели да го закопчеят, без да нарани повече хора.

Предната вечер болният отишъл на гости на съседа си Рачо. Двамата гледали телевизия и попаднали на лентата с Рамбо. Гошо изгледал филма с блеснали очи, а на сутринта отишъл на пазара, купил си нож и тръгнал да се разхожда с него. Първи за опасността алармирали жените от временната заетост. Те притичали в кметството и съобщили на Станчев, че лудият върти ножа из въздуха и става подозрително опасен. Бай Стефан и двама охранители отишли в къщата на Стоянов. Той ги посрещнал гневен в двора си и размахал насреща им мотика, но после се кротнал.

Гошо е познат в селото като опасен луд, който поне два пъти в годината лежи в психиатрична клиника, но като се върне у дома, отново се превръща в заплаха за околните. Мъжът, чиито родители са починали, има двама братя. По-големият Атанас живее в Русе и от години води борба със социалните служби да настанят брат му в дом, където да е под постоянно наблюдение. Вторият Светослав до преди години живял със семейството си в бащината къща, която делял с лудия Гошо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай