Хванаха цигари и тютюн, скрити в бойлери

Контрабандната стока била за Великобритания

Хванаха цигари и тютюн, скрити в бойлери | StandartNews.com

Близо четвърт милион къса цигари и над 42 кг тютюн за пушене, укрити в бойлери и опаковани като тонер касети, задържаха през юли и август митнически служители при проверки на пратки, предназначени за Великобритания. Това съобщиха от Агенция "Митници", пише "Монитор".

75 600 къса (3390 кутии) цигари, както и над 42 кг тютюн, облепени с български акцизни бандероли, са открити в периода 07-10.07.2020 г. при проверки на пратки в София.

Според декларираното в документите към пратките пакетите съдържали бойлери.

В хода на проверките митническите служители от ГД МРР – Авиоконтрол, установили, че бойлерите са изпразнени от вътрешните им елементи, а празните им кожуси са напълнени с тютюневи изделия от регистрирани марки.

Открити са 75 600 къса (3390 кутии) в общо пет пратки, както и 1064 пакетчета от 40 грама тютюн за пушене и общо тегло над 42,5 кг. Откритите тютюневи изделия са били облепени с български бандероли.

В периода 12 - 18.05.2020 г. бяха спрени и други подобни пратки, предназначени за Великобритания и съдържащи девет 50-литрови бойлера. След извършен физически контрол от митнически служители на териториален отдел МРР – Дунавска, са задържани общо 152 000 къса цигари с български бандерол, но без изискуемите документи по ЗАДС.
През юли и август митнически служители от сектор „Авиоконтрол“ към ГД МРР на Агенция „Митници“ откриха и две пратки, насочени отново към Великобритания, в които цигари са били укрити в индивидуални пакетчета за тонер касети.

При двата случая са открити общо 16 180 къса (809 кутии) цигари с български бандероли. В товарителниците е било описано, че пратките съдържат тонер с обявена стойност близка до реалната, а самите индивидуални пакетчета били брандирани с известна марка мастила за копирни машини. Общото количество на задържаните тютюневи изделия при проверките е 243 780 къса, както и 42,560 кг тютюн за пушене в 16 пратки с бойлери и две с тонер.

По случаите са образувани административно-наказателни производства за нарушения по чл. 112а от Закона за акцизите и данъчните складове.

Предвидените наказания са глоба за физическите лица от 1000 до 4000 лв., а за юридически лица и еднолични търговци имуществената санкция е от 2000 до 6000 лв. при първо нарушение.

Подобни опити за нелегално изпращане на тютюневи изделия са продиктувани от разликата в продажните цени между България и Великобритания, коментират от Агенция „Митници“ и допълват, че цигарите и тютюнът, облепени с български бандерол, са предназначени за потребление на местния пазар и не е разрешено тяхното изпращане като колети зад граница, а в багажа на пътници преносът им е силно ограничен до определени лимити (40 кутии за пътуващи към други държави от ЕС) за лично потребление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай