Неделя,

Камери дали паролата на лаптопа на хакера Кристиян

От: Редактори -
2097
Камери дали паролата на лаптопа на хакера Кристиян
A
A
A

Записи от охранителни камери в престижен ресторант в столичния квартал „Изток“ са уличили 20-годишния Кристиян Бойков и колегите му от фирмата за кибер сигурност „ТАД груп“. Това разкри сензационно оперативен работник от ГДБОП, ангажиран в разследването срещу хакерите, източили данните на милиони българи от системата на Националната агенция по приходите (НАП), пише Lupa.bg.

След проникването в компютъра на Кристиян полицаите установиха по безспорен начин, че той е разпращал до медии имейли, в които се представя за руски хакер, както и оставени от него улики от пробива в системата на НАП. В декриптирания лаптоп на Кристиян ченгетата намериха и данни, източени по компютърен път от 3 български банки, две застрахователни компании и няколко други големи фирми и това им даде основание да повдигнат тежки обвинения към него и началника му Георги Янков.

За да пробият сложно криптираната с парола от 16 символа файлова система на Кристиян Хакера, ченгетата са работили неуморно, но не само над компютъра му. Оперативните работници се сетили да изземат камери за видеонаблюдение от десетки обекти в квартал „Изток“. Така ударили джакпота – Кристиян посещавал често тузарски ресторант в квартала, снабден с камери за видеонаблюдение с висока резолюция.

От записите ченгетата видели как 20-годишния хакер въвежда паролата си, за да отключи своя лаптоп. „Отне ни 2-3 дни, за да изпробваме всички комбинации, тъй като нямахме идеална видимост от камерата. Все пак обаче успяхме да проникнем в компютъра му“, споделя ангажиран в разследването срещу кибер терористите от „ТАД груп“.

Все още обаче ченгетата не съумяват да декриптират другите машини на Кристиян Хакера и колегите му от „ТАД груп“. Специалисти прогнозират, че това може да отнеме години.

Същевременно шефът на Кристиян Бойков Иван Тодоров даде интервю пред сайта „Нова Варна“, в което деликатно пробва да се разграничи от своите служители. Баровецът твърди, че не е знаел за евентуалните зловредни хакерски занимания на своите подчинени.

„Обвинението в тероризъм е голяма изненада за мен. Категорично не може да става и дума за подбудителство и поръчителство на тази или друга хакерска атака от моя страна. „ТАД Груп работи с фирми и организации за подобряването на тяхната сигурност само след предварително подписан договор за съгласие с услугите и декларация за конфиденциалност. В трудовите договори на нашите служители е заложена клауза с неустойка от 100 000 лева, ако си позволят да тестват („хакват“) системи без изрично писмено разрешение от наша страна. Също така гласи, че при установяване и доказване на подобно деяние ще бъде образувано дисциплинарно производство по реда на КТ и ще бъдат уведомени съответните органи“, защитава се Тодоров, който твърди, че е на бизнес форум в Канада, но не публикува снимки от събитието.

Мнозина се съмняват, че Иван Тодоров просто е офейкал, изоставяйки хората си на произвола на съдбата и Специализираната прокуратура.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com