Бивш министър каза как Семерджиев е навързал служители на МВР

На средно и на високо ниво подходът към служителите е различен

Бивш министър каза как Семерджиев е навързал служители на МВР | StandartNews.com

Служителите на МВР, които са обвързани с Георги Семерджиев, не са действали синхронизирано, централизирано, с някакво взаимодействие. Семерджиев целенасочено е изграждал отношения, които са го подпомагали в един или друг момент. Може би те не са си давали сметка за дребните нарушения, които са създали дребните предпоставки за настоящата ситуация. Това заяви пред БНТ бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Той обясни, че от последните събития около случая "Семерджиев" се създало впечатление едва ли не за едно петно за всички служители на МВР.

Системата има проблеми, които не са от днес. От близкото минало и от много време са. Те са свързани с корупция и нелоялно поведение на служителите на МВР. Има много служители, които въпреки трудностите, които изпитват, остават лоялни към системата, каза Йовчев.

Различни са механизмите, по които се получава така да се пренебрегнат законовите задължения, като обикновено е на някаква изгода, която самите полицейски служители получават, добави той.

На средно и на високо ниво подходът към служителите е различен. Там влиянието и въздействието е в посока да са склонни да пренебрегнат задълженията си на основата на политическо въздействие, обясни Йовчев.

Според него чрез правилният подбор на кадри в МВР може да се ограничи полицейският чадър. Тези, които са изградили отношения със Семерджиев, трябва да понесат отговорност, настоя бившият вътрешен министър.

Йовчев няма информация какво е било присъствието на военния прокурор на София Адалберт Живков Кръстев на мястото на инцидента на катастрофата.

Ако са допуснати грешки, те се дължат на недобра подготовка и недобре точно разписани и ясни процедури, отколкото на някакъв целенасочен чадър, обясни бившият вътрешен министър.

Трябва да бъде изградена още система за всяко едно действие на полицейските служители чрез знаци за действие в самите индикатори, настоя още Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай