Алхимик за малко не взриви "Люлин" (ОБЗОР)

Алхимик за малко не взриви "Люлин" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Специалисти по химически отрови от "Гражданска защита", полицаи и здравни експерти иззеха около 750 кила опасни химически вещества от 2 гаража в блок в столичния жк "Люлин". Акцията по изваждането на опасните химикали и реагенти продължи повече от 6 часа. Близо 300 души от блока бяха евакуирани.

Според Красимир Димитров от Столичната община в гаражите са открити натриев цианид, който е прахообразно вещество, както и живак. Има съмнения, че част от химикалите са прекурсори за производство на наркотици, но това ще се докаже след експертизи.

Гаражите били наети от 53-годишния търговец на химикали Петър Косев. Според сайта на фирмата му "Месопотамия" ЕООД Косев предлага за продажба общо 515 химически вещества.

Натриевият цианид е силно реактивен, при контакт с нитрати, пероксиди, хлорати и азотна киселина може да доведе до експлозии, заявиха за "Стандарт" химици.

Самият Косев живее в бл. 31 заедно със съпругата си Тони и двамата си синове - на 13 и 16 години. Съпругата му Тони твърди, че са разведени и не живеят заедно.

Софийска районна прокуратура засега работи по чл. 354 от НК, по който Косев го грозят до 2 години затвор. Ако бъдат намерени и прекурсори обаче, присъдата може да е до 10 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай