Внимание! Киселото зеле влияе на кръвното

Хипертониците трябва да го избягват

Внимание! Киселото зеле влияе на кръвното | StandartNews.com

Оказва се, че някои хора трябва да внимават с консумацията на кисело зеле. Нека първо видим неговите положителни страни, защото те не са никак малко, пише Блиц.

Една от най-любимите зимнини за българина е киселото зеле. То не само е вкусно, но е и здравословен продукт. Зеленчукът съдържа фибри, витамин С, витамини от група В, както и калий, калций, цинк, селен, желязо, йод, фосфор и натрий.

Този продукт нормализира храносмилането, има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, нивата на кръвната захар и имунитета.

Ето кои хора трябват да внимават с консумацията му:

Става въпрос за хора, страдащи от хипертония и заболявания, свързани с нарушен метаболизъм на солта. Факт е, че солта в киселото зеле може да причини подуване и да причини високо кръвно налягане.

Ако не изключите напълно от диетата си такова зеле, то тогава трябва да намалите другите солени храни.

Също така е по-добре да се въздържате от ядене на кисело зеле по време на периоди на обостряне на заболявания на храносмилателната система. Говорим по-специално за гастрит, гастродуоденит, пептична язва и заболявания на панкреаса.

А наличието на ферментационни продукти в киселото зеле го прави нежелателно за консумация от хора, които страдат от синдром на раздразнените черва и улцерозен колит.

В същото време, ако има стабилна ремисия и човек има малко притеснение, тогава киселото зеле може да се консумира, тъй като е ферментирал продукт. По време на приготвянето му се случва ферментация и този продукт е по-лесен за смилане, отколкото обикновена салата от прясно зеле.

Кърмещите майки също са едни от хората, които поне в началото трябва да избягват консумацията на кисело зеле, тъй като то може да предизвика колики у бебето.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай