Важно! Ето кога влиза в сила задължителната електронна рецепта

Засяга лекарствените продукти за лечение на диабет и антибиотиците

Важно! Ето кога влиза в сила задължителната електронна рецепта | StandartNews.com

Лекарствените продукти за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти за системна употреба, ще се изписват само с електронна рецепта, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Новите правила влизат в сила от 16 октомври и се въвеждат с изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, които са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.

Всяка електронна рецепта ще съдържа дата на отпускане; име, възраст и адрес на пациента; име и УИН на лекаря, име и УИН на фармацевта, отпуснатите лекарствени продукти по търговско наименование и количество, както и два Национални референтни номера, които ще се генерират при предписване и при отпускане на съответния лекарствен продукт.

Отпускането на тези две групи медикаменти само с е-рецепта, ще гарантира прозрачност върху целия процес по предписване и отпускане на тези лекарствени продукти, както и контрол върху честата и неправилна употреба без лекарско предписание.

За осъществяване на фактическо предписване на електронна рецепта, медицинският специалист е необходимо да разполага с компютър, интернет връзка и специализиран медицински софтуер, като такива са изискванията при работа и с Националната здравноосигурителна каса.

С цел избягване на затруднения и улеснение на медицинските специалисти, Информационно обслужване разработи и внедри безплатно и достъпно мобилно приложение, функциониращо на всички видове мобилни телефони, базирани на двете основни платформи, използвани при мобилните устройства. Разработеното мобилно приложение eRx е със специализирано предназначение за издаване на електронни рецепти в ситуации, при които лекарят няма достъп до компютър с медицински софтуер.

Благодарение на него, при домашни посещения или други спешни ситуации, извън лекарския кабинет може да бъде издадена електронна рецепта, отговаряща на добрите медицински практики, приложимите закони и изискванията на Националната здравноинформационна система (НЗИС). Приложението може да бъде инсталирано безплатно на всички мобилни устройства, които лекарят използва, а за улеснение чрез самото приложение може да се осъществи лесно споделяне на номера на издадената рецепта с пациента, която в последствие да бъде изпълнена в аптеката.

Напомняме, че НЗИС поддържа „офлайн“ режим на работа, в който при липса на интернет събитията се запазват и изпращат отново при възстановяване на свързаността. Също така е изграден контактен център с непрекъснато работно време, седем дни в седмицата, който може да се запитва при затруднения и трудности с функционирането на НЗИС.

Всеки правоспособен лекар или лекар по дентална медицина член на съответната съсловна организация, който е вписан в регистъра на районната колегия, на територията на която се установява на работа съгласно чл. 4 от Закона за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, може да предписва електронно лекарствени продукти на специализиран медицински софтуер или на мобилното приложение eRx.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай