Тайната за дълголетие на най-възрастната жена в света

Тя няма здравословни усложнения, освен проблеми със слуха и мобилността

Тайната за дълголетие на най-възрастната жена в света | StandartNews.com

Най-възрастната жена в света - Мария Браняс Морера е на 116 години. Тя се е съгласила да помогне на испански учени. Родена е в Сан Франциско през 1907 г., но се връща в Испания, когато е на осем години и се установява в Каталуния, пише The Independent.

Нека припомним, че г-жа Браняс стана световен рекордьор след смъртта на 127-годишния Хосе Паулино Гомес.

Тя е известна на своите последователи като „Супер каталунската баба“, живее в региона оттогава и е живяла в същия дом за възрастни хора през последните 22 години. Сега световният рекордьор се съгласи да се подложи на научни тестове, които изследователите се надяват да задълбочат разбирането им за някои заболявания, свързани със старостта, като сърдечно-съдови заболявания, пише Блиц.

Въпреки възрастта си, Мария няма здравословни усложнения, освен проблеми със слуха и мобилността, все още има отлична памет. „Тя е с абсолютно бистра памет“, каза ученият Манел Естелер пред испанската телевизия ABC. - Тя си спомня с удивителна яснота епизоди от живота си, когато е била само на четири години, и няма нито едно от сърдечно-съдовите заболявания, които са често срещани сред възрастните хора.“

Естелер, известен испански учен, специализиран в генетиката и нейното въздействие върху здравето, наскоро се срещнал с г-жа Браняс и се заинтересувал как нейният генетичен състав може да повлияе на стареенето. След дълъг разговор с бабата, ученият смята, че всичко около нейното дълголетие не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед.

Тази забележителна жена не е имала лесен живот: тя преживяла земетресение, докато била в Съединените щати, голям пожар, двете световни войни, Гражданската война в Испания, пандемията от испанския грип и най-скоро, през 2020 г., COVID-19. Тя загубила баща си, когато е била много малка, докато семейството й пътувало на кораб от Съединените щати за Испания, той умрял от белодробна туберкулоза. Освен че загубила баща си, тя губи слуха на едното си ухо на борда на кораба, след като паднала, докато си играела с братята си.

Въпреки различните пандемии, войни и загуба на семейство, които е преживяла, нейното дълголетие кара учените да се чудят каква може да е тайната й.

„Знаем, че хронологичната възраст на Мария е 116 години, но трябва да определим нейната биологична възраст“, ​​казал Манел Естелер пред ABC, вярвайки, че тя е много по-млада физически.

Ученият е взел биологични проби от слюнка, кръв и урина от бабата, които се считат за най-дълго живеещите биологични проби и имат голяма научна стойност. Пробите ще бъдат сравнени с тези на средната дъщеря на 116-годишна жена, която е на 79 години.

Често питат Мария Браняс каква е тайната на нейния дълъг живот и тя използва своя акаунт, за да публикува съвети за другите. Тя отдава дълголетието си на „ред, мир, добра връзка със семейството и приятелите, контакт с природата, емоционална стабилност, без притеснения, без съжаление, много позитивизъм и стоене далеч от токсични хора“.

Тя също така се смята за голяма късметлийка. Очевидно има генетичен компонент в това, защото има няколко души в нейното семейство, които са на възраст над 90 години. Редки биологични проби ще оценят нейните гени, което ще доведе до изследване на лекарства, които биха могли да помогнат на свързаните с възрастта заболявания и рака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай