Кръстиха ракия на данъчните

Кръстиха ракия на данъчните | StandartNews.com

Тодор Живков благословил сливенската перлова

Двама професори роднини, полудели от тревога майка и баща и абитуриентът Валери Чулин, който не иска да чуе нито един от тях, това най-общо е запечатала пожълтяла снимка отпреди 35 години. Страховитата агитация, че трябва да учи, за което настояват възрастните, никак не съвпада с философията на отличника. Той и съучениците му са решили, че далеч по-умно е да се хванат на работа, да си печелят пари и живеят като лордове. Тъпо е отсега нататък да се измъчват с учебници и доценти заради някакво си висше. Изтерзаната рода вече е готова да се предаде пред твърдоглавието на синчето, когато един от професорите разгръща като хармоника справочника за кандидат-студенти. Спира и всички неволно прочитат: Хранително-вкусов институт - Пловдив.

"Нали обичаш химията? - проговаря ученият. Ето специалност за теб: вино и високоалкохолни напитки."

Този миг преобръща тотално почти необратимия ход на събитията. Валери е пети в класацията на приетите. Четири години по-късно, на 5 август 1984 година, вече инженер, той е назначен за технолог в гиганта "Винпром"-Сливен. 98 млн. кг грозде се приемат и преработват в завода тогава. Годините минават като миг. След няколко месеца предстои тридесетата гроздоберна кампания на днешния производствен директор на "Вини", наследник на някогашния "Винпром". Преди броени дни на изложението "Винария" фирмата завоюва шест златни медала за вината "Pagane". Със злато се накичи и ракията със странното име "Наповска".

Логично е да се мисли, че като голям началник Валери Чулин има основен дял за този успех. Победата не е на командира, а на цялата войска, контрира Чулин. Но в името на истината трябва да кажем, че за да продължават днес истинските пиячи да се радват на оригиналната, оцеляла в прехода между два века, политическите промени, правителствените кризи и Горбачовия сух режим "Сливенска перлова ракия", заслугата е главно на директора специалист. Той успя да опази технологията й и не промени нищо в нея. Перлата и днес се произвежда така, както я е измислил създателят й, покойният Нено Ненов в далечната 1979. От чисто вино и сорта "Перл дьо ксаба".

В кабинета на инж. Валери Чулин сред многото награди и реликви има три с особена стойност. На стара снимка от 1920 година се перчат най-големите винари от околията. Доволни са, че току-що са се съюзили и създали кооперацията "Сливенска шевка". В друга рамка е сложена и диплома, на която пише, че седемнадесет години по-късно тя печели златен медал на международното изложение на изкуството на технологиите в Париж. Третият уникат е от наше време: първата бутилка "Сливенска перла" видяла бял свят. На етикета й е отбелязано, че продуктът е опитен образец и струва 2,70 лева. Кой тогава, докато я е наливал, би могъл да предвиди, че стъклениците с еликсира ще навлязат сериозно в държавното управление и ще имат огромен дял за разрешаването на проблемите не само на Винпрома създател, но и на целия Сливенски окръг. Няма министерство, ведомство, началник, комунист или сдружен земеделец, мъж или жена, ерген или разведен, чиято душа да не се размекне, щом пред очите му блесне каса с перлова. В такъв момент той е готов да разпише и разреши всичко. Години наред перловата въобще не стига до магазините. За сметка на това обаче тя е най-силното оръжие на закупчици, снабдители и плеяда мъченици, натоварени с тежката задача да намират и доставят на българската индустрия дефицитните за соца стоки. В предприятието всяка бутилка се води на специален отчет и може да излезе от складовете само с най-височайшата благословия. От ракията не са се отричали и най-върлите врагове на Тодор Живков, въпреки че точно той с подписа си върху специален документ дал на кехлибарения еликсир оценка К. Което ще рече - най-високо качество. В по-ново време самата Памела Андерсън си тръгна от нашенския "Вип Брадър" с няколко бутилки перла от Сливен за радост на приятелите и родата й. Христо Илчев, който някога е бил работник, а днес вече технолог си спомня, че първата перла е струвала 3,30 лева литъра и е била неповторима с това, че се е правила само от чист гроздов сок.

По традиция българинът е по-сдържан в чувствата си към данъчните. Не тръпне от любов към тях още от Андрешково време. "Вини"-Сливен е от редките изключения по този въпрос. Нещо повече, предприятието удостои Националната агенция по приходите с най-новата си специална марка ракия "Наповска".

Заради историята сме длъжни да кажем, че началото на този светъл акт не е озвучено от тържествения звук на фанфарите. Напротив, белязано е от сянката на злокобни документи. За неплатени задължения данъчните без никакъв сантимент и грижа към консуматора запечатват три резервоара ракия. Тежки пломби и печати се увиват около крановете така, че и капка за илач не може да бъде източена от огромните цистерни. Годините минават, "Вини" акуратно изплаща дълга си, но в суматохата забравя един от резервоарите. Сещат се за него наскоро. Точат, отпиват и изпадат в обяснимо умиление и радост. Пред очите им отлежава десет тона десетгодишна превъзходна гроздова ракия. И понеже този резервоар, според наложения през годините ведомствен фолклор, се е именувал наповски, любопитният факт дал името и на напитката.

В близките дни наповската ракия ще се появи по магазините в луксозна кутия. Очевидци разказват, че един от най-главните бирници на държавата вече я е опитвал. Първата мисъл, която минала през главата му, била доста егоистична: Ако имам власт, отново ще я запечатам, отсякъл той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай