Алкохолът влияе върху холестерола. Причината

Той играе роля във формирането на нивата на холестерола

Алкохолът влияе върху холестерола. Причината | StandartNews.com

Холестеролът, често възприеман като враг на доброто здраве, на практика участва в редица важни функции в човешкото тяло. Днес ще се фокусираме върху връзката между алкохола и нивата на холестерола в кръвта.

Докато много хора се стремят към диети и лекарства за контрол на холестерола, малцина осъзнават, че и консумацията на алкохол може да окаже влияние върху този важен здравословен параметър, пише Блиц.

Как влияе алкохолът върху холестерола?

Алкохолът играе роля във формирането на нивата на холестерола. Този процес обаче е сложен и зависи от множество фактори, включително типа и количество на консумирания алкохол.

Напитките с алкохол се разграждат в черния дроб до триглицериди и холестерол. Този процес може да увеличи нивата на лошия холестерол (LDL), който е известен със своето отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Повишените нива на LDL холестерол са свързани с риска от атеросклероза, хипертония и други сериозни заболявания.

Въпреки това, в умерени количества, алкохолът може да повиши нивата на добрия холестерол (HDL), който играе защитна роля в системата на кръвоносните съдове. HDL холестеролът транспортира LDL холестерола към черния дроб, където той може да бъде отстранен, намалявайки риска от образуване на плаки в артериите.

Количеството има значение

Какво е умерено количество алкохол? Въпросът няма единен отговор, тъй като той зависи от индивидуални фактори като пол, здравословно състояние и др. Експертите обаче съгласно подчертават, че прекомерната консумация на алкохол може да има отрицателни последици върху здравето.

Вино - по-добър избор?

Изглежда, че червеното вино се издига като най-предпочитан избор, тъй като неговите полифенолни съединения се свързват с положителни влияния върху холестерола.

Тези съединения имат потенциал да намалят нивата на лошия холестерол в кръвта, което може да се счита за допълнителен бонус към удоволствието от чаша вино.Не приемайте това обаче като подкана да започнете да консумирате червено вино в неразумни граници. Консумирайте умерено и разумно.

В крайна сметка, кой алкохол влияе най-зле на холестерола? Отговорът не е толкова прост, колкото си мислим. Всъщност, количество и типа играят ключова роля. Умереността е ключът, а консултацията със специалист може да предостави персонализирана информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай