Туризмът на командно дишане

Секторът пред колапс, разделя се с 8000 работници, настоява за безлихвени кредити и опрощаване на данъци и осигуровки като в Италия

Туризмът на командно дишане | StandartNews.com
  • 200% междуфирмена задлъжнялост, всяка минута се отменят резервации
  • Секторът пред колапс, разделя се с 8000 работници, настоява за безлихвени кредити и опрощаване на данъци и осигуровки като в Италия

Губим десетки милиони на ден

Бойко Борисов, премиер

Заради кризата с коронавируса светът сигурно губи трилиони, а ние всеки ден губим десетки милиони. Срив от 15% отчитаме само от горивата. Причината е падащото потребление. Светът ще се вкара в такава тежка стопанска и финансова криза, че трудно ще излезем от нея.

Коронавирусът, който вече взе жертва и у нас, прати на командно дишане отрасъла, който дава близо 10 на сто от брутния вътрешен продукт. Туризмът. Ударът, който търпим в момента, е по-сериозен от всичко, което сме преживели през последните 30 години, коментират работещите в бранша безпрецедентната ситуация с епидемията, която затваря цели държави и поставя под карантина пътуващите. С всеки изминал ден положението се влошава. Отказите от резервации станаха ежеминутни. Те не са само за най-рисковите държави като Италия и Китай, а доближават 100%. Всяка поява на вируса в нова точка на света, дори да става въпрос за единични случаи като в Турция, отказва хората от пътуване, заявяват от туристическите агенции. Много от фирмите предпочитат да върнат парите на клиентите си, за да ги запазят. Така загубите са за тяхна сметка. Но нямат възможности да го правят повече.
Туризмът ни е пред катастрофа, нужно е да информираме правителството за това, категорични са от бранша.
Много от фирмите претърпяха сътресение още миналата година с фалита на най-стария туроператор "Томас Кук". Едва съвзели се, те получиха нов шок - коронавируса. "Цялата държава е като един часовников механизъм. Ако една малка част от него не работи, той отива за ремонт. И не се знае дали отново ще заработи", каза пред "Стандарт" Анелия Бачийска от "Елит травъл интернешънъл".
Отмяната на най-голямото туристическо изложение в света, което трябваше да се проведе в Берлин от 4 до 8 март, лиши бизнеса от възможността да си осигури летните посещения. Паднаха и още няколко туристически форума у нас, сред които и "Черен уикенд в Пловдив", което трябваше да се състои между 13 и 15 март.
Масовата психоза доведе до отказ от всякакви воаяжи. Междуфирмената задлъжнялост стигна 200%, твърдят туроператори.
Българският туризъм е на път да загине, ако не се предприемат спешни мерки за защита на сектора, категоричен е Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). "Туроператорите ни извиват ръцете да връщаме пари за отменени ваканции, а ние нямаме такива. Защото вече си платихме ДДС-то за ранните записвания", съобщи той. И предупреди, че има реална опасност около 8000 работни места да бъдат "заличени" този сезон заради коронавируса. Работещите в бранша са принудени да съкращават служители или да ги изпращат в принудителен неплатен отпуск с надеждата да ги запазят за по-добри времена. "Ние работим, за да изкарваме заплатите на работниците си. Повече от месец-два никой не може да издържи да губи и да плаща заплати и осигуровки. Държавата трябва да се замисли как да помогне на туроператорите", настояват компаниите.
Безлихвени или нисколихвени кредити, с които да може да работи, иска туристическият браншът, за да оцелее. Още в петък ще се срещнем с министър Николина Ангелкова и ще настояваме за това, категоричен бе Налбантов. В същото време Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват за превантивни мерки заради епидемията. Браншовите организации дават за пример Италия, където в момента са опростени всички данъци и осигуровки на ресторантьорите, а за компенсация на всички засегнати бизнеси са определени 4,5 милиарда евро помощи.
Според двете организации е възможно да се помисли за компенсации, каквито бяха дадени на свиневъдите, след като стопанствата им бяха унищожени заради африканската чума. Обезщетението би могло да бъде за всеки отказал се турист или пък държавата да поеме осигуровката на служителите за проблемните месеци.
От туристическия бизнес настояват и да бъде въведена у нас застраховка "Отмяна на пътуване без причина", която би защитила агенциите и техните клиенти от нови катаклизми, като епидемии, природни стихии или военни конфликти. Очакват и адекватна реакция от министерството на туризма, защото ситуацията може да доведе до масови фалити.
Епидемията струва на туристическия отрасъл в Европейския съюз досега поне 1 млрд. евро на месец, заяви Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар.
Над 20 млрд. лева добавена стойност годишно дава туристическият бранш у нас, сочат данните на НСИ. Секторът осигурява прехраната на стотици хиляди заети.

Отлагат виненото изложение в Дюселдорф

Отлагат се няколко изложения в Международния пловдивски панаир, които бяха предвидени за периода от 25 до 29 март. Няма да се състоят изложбите "Природа, Лов, Риболов", "Цветна пролет", Европейският форум за социално предприемачество, Италианският фестивал на красотата и прическата и киноложките състезания. В тях всяка година участват около 300 фирми, а посетителите са над 30 000. Няма да се проведе и най-голямото винено изложение в света - ProWein в Дюселдорф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай