СЗО се застъпи за АстраЗенека

Препоръча я за възрастните хора

СЗО се застъпи за АстраЗенека | StandartNews.com

СЗО публично се застъпи за ваксината на АстраЗенеса и я препоръча за възрастните хора.

ВИЖ ОЩЕ: И Johnson в играта: Ваксина всяка година

Стратегическата консултативна група от експерти (SAGE) на Световната здравна организация (СЗО) препоръча ваксината срещу Covid-19, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, за употреба при всички възрастни, включително тези над 65-годишна възраст.

ВИЖ ОЩЕ: Инфекционист: Без АстраЗенека за хората над 65

Коментирайки резултатите от справочния документ на SAGE за ваксината, председателят на групата Алехандро Кравиото каза пред журналисти, "че това означава, че хората на възраст над 65 години би трябва да бъдат ваксинирани с препарата на AstraZeneca", съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca е безопасна и ефективна и трябва да се използва широко, включително в страни, където южноафриканският вариант на коронавирус може да намали нейната ефикасност, съобщи СЗО.

В междинни препоръки за ваксината SAGE към СЗО заяви, че ваксината трябва да се прилага в две дози с интервал от 8 до 12 седмици и трябва да се използва и при хора на възраст 65 и повече години.

Документът, публикуван по-рано през деня, предупреждава, че хората на възраст над 65 години представляват по-малко от 10% от участниците в изпитванията на ваксината, но се добавя, че в посочената извадка няма съобщения за тежки или смъртни случаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай