Щабът: 112 са заразените с коронавирус у нас

Пет са новорегистрираните случаи

Щабът: 112 са заразените с коронавирус у нас | StandartNews.com

Случаите на заразени с коронавирус в България вече станаха 112. Има пет нови случая.

Това обяви председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във ВМА.

Засегнатите градове са София, Варна – четирима, Смолян – трима, Перник – двама, Пловдив – двама, Габрово – двама, Плевен – четирима, Ловеч – един, Благоевград – двама, Бургас – двама и Лом – един“, изброи проф. Мутафчийски.

"В софийските болници във ВМА има 14 с коронавирус, в Александровска - двама, в Пирогов - четирима, там се доказа пациент, преведен от „Токуда“, който е интубиран, в тежко състояние. Другите трима са в по-леко състояние. В „София мед“ - един“, добави професорът, който потвърди, че единият заразен от Пловдив е лекар.

Пет нови случая на коронавирус у нас. С това общо заразените са 112 души. От обработените 56 проби са излезли новите случаи.

Във Варна има четирима заразени, в Смолян – трима, в Перник – двама, в Пловдив – двама, в Габрово – двама, в Плевен – четири, в Ловеч – един, в Благоевград – двама, в Бургас – двама и в Лом – един.

Това съобщи на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

В софийските болници във ВМА има 14 души с коронавирус, в Александровска болница – двама, в "Софиямед" - един, а в „Пирогов“ – четирима.

В „Пирогов“ е доказан пациент, който е приет от болница „Токуда“ в тежко състояние, интубиран е. Другите трима са в по-леко състояние.

Средно за около 21 дни вирусът се изчиства от организма. Има описани и случаи това да се случва до 37 дни, допълни председателят на оперативния щаб. Все още се чакат резултатите дали има напълно излекуван пациент от COVID-19 у нас.

Венцислав Мутафчийски потвърди, че единият от двамата заразени в Пловдив е лекар. От шест дни той не е на работа, установени са контактите му.

Пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват. Предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа. Ако те се окажат отрицателни, ще бъдат изписани от болниците. Относно лекарят от Велико Търново, заразен по време на работата си в столична болница, ген. Мутафчийски съобщи, че състоянието му е добро.

„Приемаме исканията на Столичната лекарска колегия на БЛС да се въведете забрана за напускане на домовете в София, както и да бъдат затворени границите на града като подкрепа за упражнените твърди мерки. Щабът преценява, че към този момент са достатъчно твърди мерките в София. Имаме готовност и за по-твърди“, коментира Мутафчийски.

„Мерките могат да се затегнат само при обективни обстоятелства. Когато започнат да излизат случаи, които са в пъти повече от обявените досега бройки, това е абсолютно наложителна мярка. Тенденцията в Банско е ясна, имаме доказани случаи, включително и в чужбина. Така че там има пълно основание да се направи това. В София - за нейните размери и популация, бройките не са особено много“, обясни Венцислав Мутафчийски.

Към тази сутрин 245 000 са вече заразените в света. В Гърция броят доближава 500 души, в Северна Македония – 50, Сърбия – 103, Хърватия – 110. В Турция са заразени 359 души, като само за вчерашния ден са обявени нови 68 случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай