Разкриха колко мощен е ивермектинът при COVID-19

Той е „подарък за нас – заради високата си активност срещу COVID-19“

Разкриха колко мощен е ивермектинът при COVID-19 | StandartNews.com

Множество проучвания показват, че противопаразитното средство ивермектин е мощен фактор в превенцията и лекуването на COVID-19. Това се сочи в обобщение на Frontline COVID-19 Critical Care Alliance, цитирано от американския медицински портал „Хийлио“.

Пол Марик, основателят на алианса и професор по пулмология и интензивни грижи в медицинско училище в Източна Вирджиния, заяви, че „инвермектинът е безопасно лекарство, което е изключително евтино и достъпно“.

Той го окачествява като „подарък за нас – заради високата си активност срещу COVID-19“.

Изследователите отбелязват, че медикаментът е противопаразитно средство, което е на пазара от близо 40 години, като заради него откривателите му печелят Нобелова награда.

Въпросният алианс използва въпросния препарат в ранното лечение на пациенти, заразени с инфекцията. В протокола хората, които са по-рискови и уязвими, взимат лекарството в продължение на първия и третия ден, а други в продължение на четири седмици. Тези, които са имали контакт с вируса, получават от същата доза на първия и третия ден. Всички групи са получавали освен това и дневна доза витамин D3, витамин C, антиоксиданта кверцетин, цинк и мелатонин.

Резултатите от изследванията на базата на този протокол демонстрират ефекисност в превенцията на заразяване, след като даден човек е имал контакт с COVID-19. Марик също така отбелязва, че освен превенция демонстрира и ефективното третиране на инфекцията в ранната симптоматика, както и дори при хоспитализирани пациенти.

Обобщение на съществуващата научна литература за лечението на коронавируса с инвермектин сочи, че медикаментът има двоен ефект: не само в лечението, но и в превенцията на инфекцията.

Алиансът посочва, че рандомизирано клинично изследване в Египет върху медицински работници, които имат редовен контакт със заразени и болни от COVID-19, едва 2% от получилите инвермектин (също така и носят лични предпазни средства – маски, шлемове, очила и т.н. - бел. ред.) са дали положителни проби. В сравнение 10% от контактните медицински работници, оборудвани с лични предпазни средства, са се заразили.

Друго голямо изследване е върху общо 400 пациенти, разделени на четири групи – две от тях с пациенти с лека до умерена форма и още две с тежко протичане на болестта.

Хората с леко до умерена форма получили по една доза за ден от „Инвермектин“, а другата група от по-леките и умерените случаи – антималарийното средство „Хидроксихлороквин“ два пъти на ден. Процентите са впечатляващи – 1% от леко и умерено болните, взели „Инвермектин“, развили по-тежка форма. За сравнение – 22% от другата група са получили усложнения.

По отношение на по-тежко болните, 4% от групата на противопаразитния препарат са стигнали до усложнения, докато с антималарийното средство ефикасността е много по-малка: 30% от тази група са се влошили. Сходни са параметрите и със смъртността: 2% от хората в групата на „Инвермектин“ умират след усложнения от коронавирусната инфекция, докато при пациентите, лекувани с „Хидроксихлороквин“ тези проценти скачат до 20%, обобщават изследователите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай