Професор каза колко хора ще се заразят с COVID-19

Някои от нас ще бъдат с някакви симптоми, а повечето - без никакви

Професор каза колко хора ще се заразят с COVID-19 | StandartNews.com

До една година най-малко 70 % от българите ще бъдат заразени или ще са срещали коронавируса. Някои от нас ще бъдат с някакви симптоми, а повечето - без никакви. Това заяви пред БНТ кардиологът проф. Иво Петров.

„По този начин ще бъдем донякъде защитени. Това не значи, че повечето от нас ще трябва да бъдат карантинирани заради останалите 30 %, които не са заразени. Животът трябва да продължи. Имаме увеличаване броят на заболелите по цял свят, но доста стремително се  увеличава и броят на оздравелите. Относно смъртността имаме известно плато, като пика е бил към 20 април и оттогава имаме бавно, но сигурно спадане на починалите за ден“, каза специалистът.

Според него дезинфекцията е изключително важна в ситуация на пандемия. Маските, ръкавиците и хигиената са много важно, но в същото време и самата среда трябва да се предпазва.

Вирусът живее и аерозолите и в фините прахови частици, които могат да го пренасят. Ултравиолетовите лъчи, които противодействат на патогените са с конкретна дължина на вълната до 280 нанометра.

В момента популярно е използването на роботи, които използват няколко от тези средства-и озониране на средата, и ултравиолетови лъчи, които убиват вирусите и бактериите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай