Неделя,

Професор каза колко хора ще се заразят с COVID-19

От: Рачо Рачев -
Професор каза колко хора ще се заразят с COVID-19
A
A
A

До една година най-малко 70 % от българите ще бъдат заразени или ще са срещали коронавируса. Някои от нас ще бъдат с някакви симптоми, а повечето - без никакви. Това заяви пред БНТ кардиологът проф. Иво Петров.

„По този начин ще бъдем донякъде защитени. Това не значи, че повечето от нас ще трябва да бъдат карантинирани заради останалите 30 %, които не са заразени. Животът трябва да продължи. Имаме увеличаване броят на заболелите по цял свят, но доста стремително се  увеличава и броят на оздравелите. Относно смъртността имаме известно плато, като пика е бил към 20 април и оттогава имаме бавно, но сигурно спадане на починалите за ден“, каза специалистът.

Според него дезинфекцията е изключително важна в ситуация на пандемия. Маските, ръкавиците и хигиената са много важно, но в същото време и самата среда трябва да се предпазва.

Вирусът живее и аерозолите и в фините прахови частици, които могат да го пренасят. Ултравиолетовите лъчи, които противодействат на патогените са с конкретна дължина на вълната до 280 нанометра.

В момента популярно е използването на роботи, които използват няколко от тези средства-и озониране на средата, и ултравиолетови лъчи, които убиват вирусите и бактериите.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички