Проф. Аргирова с тревожен сигнал за заразата

Можем да бъдем преносители на вируса, дори и да сме ваксинирани, каза тя

Проф. Аргирова с тревожен сигнал за заразата | StandartNews.com

Можем да бъдем преносители на вируса, дори и да сме ваксинирани. Това каза председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова в интервю за бТВ.

„Колкото по-нисък е процентът на хората, които са ваксинирани, толкова по-бавно ще преминем напред. Ако сме ваксинирани и около нас всички са ваксинирани, постигнали сме всичко, което искаме и ще затрудним вируса. Но ако се случи, че сме единица сред много неваксинирани и не спазват мерките, нещата стават съвсем различни“, обясни Аргирова. Тя съобщи, че защита след ваксинация ще е около година.

Ваксините са безвредни, но не смятам, че има кампания, която да разясни на хората всичко относно имунизацията, добави тя.

„Тези всички ваксини бяха приети с екстрена процедура, не са съвсем довършени клиничните изпитания. Те са в прогрес, ще продължаваме да получаваме нови данни постоянно. Има на места единични случаи на алергични реакции по света, но няма сериозни последици“, каза проф. Аргирова.

Относно провеждането на изборите и начина на гласуване на карантинираните тя е категорична, че не бива да се пускат карантинираните навън да дадат своя вот за няколко часа, както се предлагаше. Разнасящите урните пък трябва да са проверени антитела и да се ваксинират, каза още Аргирова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай