Проф. Ангелов: Епидемията зависи от нас

Носенето на маска e израз на двойна отговорност - веднъж предпазваш себе си и втори път - другите, каза здравният министър

Проф. Ангелов: Епидемията зависи от нас | StandartNews.com

Епидемиологичната обстановка в страната през есента не може да се предвиди, защото изцяло зависи от нас и нашето поведение. За съжаление обаче българите често не спазват мерките, заяви новият здравен министър проф. Костадин Ангелов пред bTV.

„Всичко зависи от отговорността на всеки един човек, от спазването на епидемиологичните мерки. Трябва да свикваме да живеем с коронавируса и нямаме избор. Всичко това, което зависи от нас, ще го направим. Сега системата е по-подготвена от начало на епидемията, но това, което аз виждам като поведение - събирането на големи групи хора, не е това, което искам. Има и хора, които носят маски, но те не са много“. Това каза още проф. Ангелов. 

По думите му носенето на маска e израз на двойна отговорност - веднъж предпазваш себе си и втори път - другите, сред които и близките ти.

Според него изказванията на щаба за пандемията не са били пресилени, защото целта е опазване на животи.

„Аз говоря като лекар и ще продължа да говоря като такъв. Моята цел е да запазя живота на хората. Ако можеш да спасиш един човек, значи си спасил цялото човечеството. Ако съм накарал и един човек да не излиза от дома си и така съм го предпазил, значи съм доволен. Това, което виждахме с очите си в болниците и това, което ни споделяха наши колеги от болници в чужбина, не беше за гледане“, отбеляза проф. Ангелов.

Той подчерта, че предложението за поста здравен министър дошло лично от премиера  Бойко Борисов. По думите на проф. Ангелов той винаги е искал да работи в системата на здравеопазването и за промените в нея.  Той заяви още, че предшественикът му Кирил Ананиев е започнал да прави реформа в здравеопазването, но заради пандемията тя е стопирана.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай