Четвъртък,

Предупреждение - диабетиците да внимават с К-19

От: Редактор -
288
Предупреждение - диабетиците да внимават с К-19
A
A
A

„Хората, които имат диабет трябва стриктно да спазват мерките за безопасност. Те са по-уязвими при заразяване с COVID-19 особено, ако са декомпенсирани или поддържат лош гликемичен контрол. По-уязвими са и защото много от тях имах сърдечно-съдови проблеми, вторият тип пък имат изразена инсулинова резистентност”. Това заяви началникът на клиниката по „Ендокринологията и болестите по обмяната“ във ВМА проф. д-р Ивона Даскалова пред Нова телевизия.

По думите й при първата вълна на COVID-19 са констатирани случаи на пациенти с високи стойности на кръвната захар, за които не е имало никакви данни, че са боледували от захарен диабет.

„Обсъждахме с проф. Мутафчийски дали това се дължи на факта, че 50 процента от болните със захарен диабет не са диагностицирани, дали се дължи на метаболитния синдром и т.н.

Важно е да отбележа, че констатирахме високи стойности на кръвната захар при приемането им, преди започването на кортикостероидната терапия. Знаем, че след като се започне тя, може да има повишаване на кръвната захар.

Затова с проф. Мутафчийски решихме, че трябва непрекъснато да проследяваме кръвната захар и да прилагаме лечение, независимо, че те не са били диагностицирани със захарен диабет”, обясни още Даскалова.

И допълни: „Продължаваме наблюдението си над тези пациенти. На медиците от ВМА им трябва още малко време да установят дали точно вирусът е причината за нарушенията на глюкозния метаболизъм”.

„Много важно е лечението на пациентите да започне рано. Всички пациенти, които отлагат лечението си, прекарват заболяването много по-тежко”, категорична бе тя.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com