Планът срещу Ковид: Какви са четирите етапа на затягане на мерките

Новата система позволява да се правят прогнози за пет дни напред

Планът срещу Ковид: Какви са четирите етапа на затягане на мерките | StandartNews.com

Правителството представи новия план за справяне с пандемията. Чрез видеовръзка премиерът Кирил Петков очерта основните моменти в новия план, като подчерта, че новата система позволява да се правят прогнози за пет дни напред.

Страната е разделена на 6 клъстера от области така, че да не се случи дадена област да е затворена напълно за сметка на друга.

Новият план е разделен на четири етапа.

При първият заетостта на интензивните легла е 50% - тогава се въвеждат малки мерки, но Петков не посочи точно какви.

При втория етап – 60% заетост на интензивните легла се въвеждат някои други мерки, но всички бизнеси и училища все още работят.

При трети етап – 70% заетост на интензивните легла се започва с първите по-меки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават присъствено обучение.

И последният, най-тежък етап – четири или 80% заетост на интензивните легла предвижда „симетрично затваряне на бизнесите, които обслужват хора“.

„Направихме анализ и се оказа, че най-точният критерии за мерки е заетостта на интензивните легла. Този метод ни позволява да прогнозираме за пет дни напред какво ще се случи в даден регионален клъстър и така има предвидимост за обществото“, посочи Петков.

Кирил Петков очерта и 10 точки, по които ще се подпомагат бизнесите в случай на въвеждането на нови рестриктивни мерки.

Те включват познатата „60 на 40“, патронажна грижа плюс, „Запази ме плюс“, Оперативна програма за основно материално подпомагане, Фонд възстановяване и други.

Въвежда се и нова мярка, която се казва „Етап 4“, която предвижда само при напълно затворени микро, малки и средни предприятия ще има 20% безвъзмездна финансова помощ от средните нетни приходи за цялата 2021 г. в размер до 100 хиляди лева.

Когато се налагат нови противоепидемични мерки, това трябва да се прави по начин, по който различните сектори да имат възможност да се подготвят, коментира по време на брифинга здравният министър проф. Асена Сербезова.

Тя посочи, че данните, които в момента са на национално ниво, ще се разпределят на областен принцип, като ще има отделни математически модели и така ще стане възможно да има „от 3 до 5 дни за обявяване на определените мерки“. Сербезова призна, че не винаги ще е възможно, но стремежът на здравните власти ще по-често да има време за подготовка.

Новият план отчита характеристиките на новата вариация „Омикрон“, очаква се голямо натоварване на здравната система, но ще има стремеж и за присъствен образователен процес.

Сербезова анонсира промяна в медийната стратегия по отношение на пандемията. Тя подчерта, че кампаниите, основани на лозунги са "неполезни и непродуктивни" и отблъскват колебаещите се. Затова и ще се търси нов позитивен подход, основан на информацията.

Министърът на образованието Николай Денков представи мерките, които ще се въвеждат в образователната система при всеки един от етапите на плана.

При етап 1 или 50% заети интензивни легла се засилва контролът по спазване на мерките. Спират се организираните посещения, екскурзии, посещения на музеи, зелени училища и др. Олимпиади и състезания ще бъдат присъствени при дистанция, наличие на зелен сертификат или тестване на място.

При етап 2 или 60% заетост – спират заниманията по интереси с изключение на тези, които са част от целодневната организация на обучение. Не трябва да се смесват деца от различни паралелки.

При етап 3 или 70% - класовете от 5 до 12 клас излизат в ротационен режим на обучение с продължителност на периода 1 седмица. Децата в 1-4 клас остават присъствено в клас.

При етап 4 или 80% и над заетост на леглата, децата от 5 до 12 клас минават в онлайн обучение, а за 1-4 клас ще се решава според конкретната ситуация. Тук се въвеждат нови индикатори – каква точно е заболеваемостта и дали в съответния клъстър от области има налични легла за интензивна грижа, но специализирани за деца.

„Има още една особеност – ако в малките населени заболеваемостта е два пъти по-малка от средната и има достатъчно легла, то тогава децата от 1 до 4 клас могат да останат в системата, дори когато сме в четвърти етап на плана“, каза Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай