Няма санитари за по 3000 лв. заплата в Пирогов

COVID-19 е също толкова заразен, колкото грипа, но при него има по-сериозни усложнения и по-висока смъртност

Няма санитари за по 3000 лв. заплата в Пирогов | StandartNews.com

Знаете ли, че "Пирогов" в момента търси 80 санитари. Заплатата е 3000 лева, но желаещи няма. Докато COVID-19 е толкова силен, е много вероятно грипът за тази година да остане настрани, поне да не е толкова силна епидемията, но предстои да го видим декември- януари", заяви в емоционално участие в предаването "Лице в лице" по бТВ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Продължителността на новите мерки до, 21 декември, не е уловка, ако сработят и постигнем намаляване или задържане на заболеваемостта – това ще бъде достатъчно и ще дадем възможност на хората да си посрещнат празниците нормално, категоричен бе експертът.

По думите му в Италия, Франция и Испания по-строгите забрани вече са дали резултат. Той поясни, че мерките у нас са с индекс на строгост около 70, докато в Израел този индекс е 85, а в Гърция – 82.

„Получи се рязко намаляване в тези страни. Ние не търсим само намаляване на случаите, а да позволим този ръст да не пречи на лечението, като максимално запазим работните места. С Гърция, с която имахме сходни резултати, в момента е доста назад от и по заболеваемост, и по смъртност“, коментира доц. Кунчев.

Според него ефектът от мерките ще се усети най-рано след 10 дни при новозаразените и след 3 седмици – при смъртността. „Дори да постигнем плато, това ще е успех“, уточни той.

Доц. Кунчев коментира, че няма как да се спре епидемията с тези забрани, защото това е въздушно-капкова инфекция. По думите му COVID-19 е също толкова заразен, колкото грипа, но при него има по-сериозни усложнения и по-висока смъртност.

Той беше категоричен, че са проведени сериозни дискусии за затварянето на училищата и детските градини, но последните проучвания сочат, че именно децата са се превърнали в сериозен разпространител на заразата.

„Децата станаха доста сериозен разпространител на заразата. Това важи за всички възрасти, не само за учениците, но и при най-малките. Положителното на този вирус е, че щади децата, но те пренасят заразата. Забележете, че без да има ограничителни мерки за училищата – половината от тях не учат, защото ги е страх“, посочи главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев беше категоричен, че при тази висока смъртност и растящата заболеваемост – няма как държавата да не предприеме мерки. Той посочи, че за последния месец смъртността у нас се е увеличила над 3,5 пъти, като това е най-високият ѝ ръст от 5 години насам.

Относно конспиративните теории за вируса, той заяви, че няма значение как е създаден COVID-19, важното е, че трябва да се борим с него. Доц. Кунчев посочи, че пандемията е била стрес-тест за здравната ни система и е показала къде са слабостите в нея и кои сектори трябва спешно да се реформират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай