Ново 20! Идва по-заразният Омикрон 2, кога да го очакваме

Следващата вълна ще е есента, след което анстъпва ендемия

Ново 20! Идва по-заразният Омикрон 2, кога да го очакваме | StandartNews.com

Заразените пациенти се увеличиха. Хубавото на тази вълна е, че по-леко преминава и по-малко хора имат необходимост да влизат в болница. Има обачеу и такива, които са преболедували и пак се заразяват.

Това коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров пред телевизия "България он ер". По думите му сред заразените има и сред ваксинираните, но техните ваксини с апоставени доста по-рано. Неговото мнение е, че ваксината не защитава на 100%. Тя предпазва да не се заразиш, но ако се заразиш, инфекцията преминава по-леко. 

Неговата прогноза е, че вероятно до 2-3 месеца това ще отшуми и после може би през втората половина на годината или към ранна есен, ще се появи Омикрон 2, който ще е още по-заразен и след това ще влезем в една ендемия, каквато е например сезонният грип.

Ще се стигне до такива ваксини, както при грипа, които се актуализират ежегодно и действието им ще бъде вероятно за около 1 година, година и половина. Това, което ме притеснява, е, че активността ще бъде такава, каквато е при грипа, почти никаква", коментира доц. Киров.

Според него лекарствата, които ще дойдат, няма да са толкова много, че да стигнат за всички. 

"Редно е ние да ги изписваме, защото те трябва да се прилагат от първия ден на оплакванията или от момента, в който е доказано заболяването. Те са за домашно лечение", обясни доц. Киров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай