Нова теория за К-19. Времево заместване

Обяснава защо хората все по-малко ще спазвам мерките на властите

Нова теория за К-19. Времево заместване | StandartNews.com

Защо поведението на хората все повече ще се отдалечава от заповедите на властите, свързани с пандемията. Защо едни от нас са относително щастливи по време на пандемията, а други са напълно депресирани? Имат ли смисъл маските, от какво ни пазят точно ваксините?

Всъщност, много от реакциите на хората по света към Covid-19 могат да се обяснят с една проста концепция: Нарича се времево заместване. Въпреки странното си име, тази идея помага да се осмислят много поведения, които иначе може би изглеждат ирационални. Това пише за Bloomberg Тайлър Кауейн, професор по икономика от университета Джордж Мейсън във Вирджиния, цитиран от инвестор.бг.

Какво означава времево заместване? Това е преместване на действие или събитие в по-подходящо или изгодно време. Класически пример от икономиката е, че хората пазаруват повече, когато има разпродажби.

Сега помислете за един по-сложен пандемичен пример. Преди да се появят ваксините, имаше голям смисъл да бъде наложено носенето на маски.

Същите тези изисквания за маските останаха в сила и след ваксинацията. Въпреки че имат по-малък смисъл, когато голям брой хора са ваксинирани.

Носенето на маски може би ще станат по-необходими в бъдещето, но ако ваксините станат мъничко по-малко ефективни с течение на времето. Това е лесно обяснимо, защото при тази хипотеза  хората може да са малко по-зле по-късно (най-малкото защото ще бъдат малко по-възрастни). Този пример обяснява лесно защо мерките на властите се противоречат на отслабените аргументи в главите на някои хора за носене на маски сега. Като цяло това е добра идея и затова пък други хора предпочитат да се придържат към установените правила. След като ги приемат, те ги предадат на други и така един общоприет принцип става обществен и е малко вероятно да бъде променен.

Но истината е, че „Маските са за добро!“ е просто предписание. А „точно колко добри са те зависи от това колко по-безопасно ще бъде близкото бъдеще!“ .

Ако нагласата на хората е, че запазим маските за относително дълго време – докато се появят много по-добри лечения, силата на вируса отслабне или настъпи някакъв друг набор от промени към подобряване на безопасността. Тогава максимата: Носете маски!, ще действа, макар и с отслабващо действие.

Но, какво ще стане, ако не се задава спасение? Вместо това хората ще трябва да се адаптират към дългосрочните условия на живот, които те предпочитат, заедно със съпътстващите рискове. Тогава разпоредбите за маските няма как да получат обществено одобрение  Дания, една от по-добре управляваните и по-добре ваксинирани нации по време на пандемията, реши точно това и обяви връщане към нормалността.

Тази теория обяснява и причината за големите протести по време на локдаун. Според времевото заместване локдауните имат най-голям смисъл точно преди големи подобрения в безопасността, като ваксини или осигуряване на допълнителен болничен капацитет. На практика обаче точно тогава нетърпеливият гражданин може и иска прекратяването им.

Времевото заместване също така помага да се обясни защо някои хора бяха относително щастливи по време на пандемията, а други не.

Най-лесно може да отговорите на въпроса за себе си по следния начин:  Ако не сте ходили на театър вече две години, желаете ли и бихте ли си позволили да ходите два пъти повече през следващите две години? Ако нямате тази гъвкавост, вероятно сте пострадали по време на пандемията повече от средното за света.

Факт е, че гражданите вземат предвид времевото заместване повече, отколкото органите на властта са склонни да признаят. Да кажем, че са изминали няколко седмици от втората ви доза  и  се чувствате относително защитени срещу делта варианта. В същото време се притеснявате, че следващата година предстоят по-опасни варианти.

Съвсем нормално е да излезете и да поемете някои „непропорционални“ рискове. Обяснението е , че за вас вероятно скоро няма да е много по-безопасно, но в същото време не искате да прекарате остатъка от живота си в килер. Поведение, което може да изглежда безразсъдно, но не е непременно такова.

Този начин на мислене обаче коренно противоречи на подхода на органите на общественото здравеопазване, които са склонни да определят ясни ограничения за широки слоеве хора .  Реалността обаче показва, че в бъдеще хората ще се отдават на своите удоволствия, когато могат, особено ако очакват риска от тези удоволствия да се повишава.

Някои от последиците от времевото заместване, разбира се, са и неприятни. Затова и няма да намерите много хора, които дори желаят да говорят за тях.

Например: Вие  сте с компрометирана имунна система и поради това не можете да се ваксинирате. Може би сте справедливо гневни на всички неваксинирани тъпаци наоколо, които прихващат ковид и евентуално ви заразяват. В същото време искате да сведете до минимум необходимата степен на времево заместване.

Така че, ако (може би и правилно) се страхувате да излизате много днес, ще сте по-добре, когато същите тези тъпаци придобият по-бързо естествен имунитет. Така че вас бъдещето би изглеждало по-добре от днешната ситуация, когато за вас е по-голям, но за другите е времето за удоволствия..

Но като изключим този пример, в крайна сметка се оказва, че една бърза пандемия може да бъде по-лесна за управление, отколкото дълга, продължителна, която би изисквала героични количества от времево заместване.

Разбира се, това няма как да е гледната точка на здравните власти.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай