Милано – пуст, богатите - в Комо

Във Витадоне слагат водолазни маски, отменят неделните служби и панахидите

Милано – пуст, богатите - в Комо | StandartNews.com

Безкрайна колона автомобили от Милано до швейцарската граница тази седмица съпровождаше  опустошителното пазаруване дни наред в индустриалното сърце на Италия, покосено от коронавируса. Работници и служители се презапасяваха с храна, заключваха се в апартаментите си и следяха денонощно новините за непрекъснато нарастващия брой заразени и почитали в Ломбардия.

По същото време богатите индустриалци изнесоха семействата си на вилите около красивите езера в близост до швейцарската граница, най-голямото от които е Лаго ди Комо.

Според местните сайтове в именията край езерото има в пъти повече хора от други години по това време, но самият Комо е почти безлюден. Затворена е дори известната катедрала, построена в XIV век; както и двете църкви в ломбардски романски стил - „Св. Фиделий” и „Св. Абондий”, в близост до вилата, в която навремето преждевременно умира Пенчо Славейков.

За разлика от Комо, Стреза е пуста, защото повечето от вилите са собственост на чужденци, които не смеят да приближат района.

Преминаването на границата с Швейцария е силно затруднено, тъй като освен, че мерят температурата на всички пътници в автомобилите, се говори, че всеки момент ще бъде затворена.  Швейцарският здравен министър заяви след срещата си с колегите си от съседните страни в Рим, че се подготвят драковоски мерки, за да предотвратят разпространяването на заразата в страната.

Брюксел пък вече обяви, че който е посещавал в последните седмици Ломбардия, да си остане вкъщи и поне две седмици да работи дистанционно.  

Репортер на "Дойче веле" разкри животът в малкото селце Витадоне, което е на границата с "червената зона".

"Тук вече не се здрависваме, а и целувки по бузите няма никакви", казва Марко и добавя: "За италианците това е много невъзпитано". Шегата е съпроводена с глух смях, защото идва изпод маска, която не сваля от седмица.

"В аптеката искаха 10 евро за нея. Това е нагло", казва той.

Твърди, че защитните маски и дезинфектантите за ръце в целия район са почти изкупени, а цените са тройни. Затова и младежите тръгнали вместо с медицински, с водолазни маски.

Независимо, че по правило никой няма право да влиза в "червената зона", нито да я напуска, изключения има  -  земеделците вадят тракторите, колоездачи отскачат до аптеката в съседното село.

"Защо трябва да се затварят границите“, пита Марко. Но най-голямата му болка е, че отменят карнавала и футбола в Италия.

Училището в неговото село не работи. Затворени са и магазините, както и единственият бар, където човек може да изпие едно еспресо.

Бил шокиран от факта, че в неделя освен службата в църквата, отменили и панихидата, а ковчегът бил директно занесен на гробищата. „Това е тежко", добавя Джузепе.

Село Витадоне е необичайно тихо и празно. И докога ще е така? Никой не знае. Дори и правителството в Рим не може да отговори на този въпрос.

Здравните власти са убедени, че заразата е тръгнала от Кодоньо, градче в близост до Витадоне. В болницата там преди няколко седмици 38-годишен мъж е заразил много пациенти с коронавирус.

Според съобщения в медиите, почти всички случаи в Ломбардия могат да бъдат проследени обратно до него.  Правителството се опитва да се свърже с всички хора, които са имали някакъв контакт с въпросния мъж..

Един служител на затворената вече болница там разказва пред информационната агенция ANSA, че ситуацията е хаотична.

"Има пълна паника, защото никой не знае какво ще се случи и какво става със спешните случаи", споделя той.

Не е ясно и как се е заразил първият пациент в Италия. Той не е бил в Китай, но пък е бил посетен от свой приятел от Китай. Гостът обаче е тестван за коронавирус и резултатът е бил отрицателен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай