Мангъров избухна: Сертификатите са безсмислени

"Хората, които са застрашени, трябва да си стоят вкъщи – възрастните и болните".

Мангъров избухна: Сертификатите са безсмислени | StandartNews.com

"Тонът по време на този пик на COVID вълната е по-различен, защото просто ние не искаме да приемем даденостите. Мислим си, че ако се затворим и скрием, нещата ще преминат. От едно време ние винаги искаме да се снишим и да изчакаме нещата да отзвучат. Просто в момента сме на върха на вълната и трябва да задържим още 1-2 седмици докато нещата преминат."

Това заяви в интервю за "Фокус" инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

"Смъртността е толкова висока днес, защото сме вторник, и във вторник се събират данните от двата почивни дни. Да не забравяме и това, което вече почна да звучи като опорка, че в една страна, която в спокойно време е била винаги начело по смъртност, защо трябва да очакваме във време на едно такова природно бедствие да се случва нещо по-различно? Хората са напълно прави да протестират, защото тези зелени сертификати от епидемиологична гледна точка са напълно безсмислени. Те бяха замислени по времето, когато се считаше, че тези ваксини ще успеят да създадат групов имунитет, но впоследствие се оказа, че това не става, и всъщност в момента се вижда, че хората, които са ваксинирани, са способни да се заразяват и съответно да заразяват други хора. Тоест, от тази гледна точка да се дава възможност на хората, които са ваксинирани да се движат свободно, да посещават заведения е напълно безсмислено'', допълни той.

Според доц. Мангъров задължителните зелени сертификати са дискриминация и хората, които са застрашени, трябва да си стоят вкъщи – възрастните и болните.

"Абсолютно безсмислено е всички останали да се държат затворени и да се ограничават. Също така децата трябва да тръгнат на училище, защото те са тази част от населението, през които тази инфекция трябва да премине, каза още той. Щадящите тестове тип "близалка" за малките ученици са напълно безсмислени и ненужни", категоричен е експертът. 

На въпрос дали тестването на деца може да доведе до евентуално начало на ваксинацията им, отговорът на доц. Мангъров бе: "Може би".

Той коментира и възможността за въвеждане на локдаун само за неваксинираните. "Ако това се случи, то ще доведе до много голямо социално напрежение, защото това си е чиста дискриминация. Просто, ако някой реши да прави това, ще си вкара страхотен автогол. Още повече, че то е напълно безсмислено от епидемиологична гледна точка, защото тези, които са ваксинирани, те се заразяват и могат да разпространяват инфекцията не по-лошо от тези, които са неваксинирани."

"Всъщност тези, които са напълно защитени и не могат да разпространяват инфекцията, са тези, които са я прекарали по естествен път", подчерта той.

Репортажите, свързани с обстановката в спешните COVID отделения в столицата, които бяха показани през почивните дни, доц. Мангъров определи като "цирк".

"Аз искам да попитам само: защо тези хора, които бяха там, става дума за лекарите и въобще медицинския персонал, защо бяха люто маскирани и забулени? Това са хора, които или са ваксинирани, или са преболедували. Защо беше нужен този цирк? Ние в нашата клиника не работим по този начин много отдавна. Просто това беше едно представление, чиято цел беше да сплаши хората", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай