Лекарите в ужас! Луди пак пият дезинфектанти

От известно време токсиколозите все по-често се занимават с тези препарати

Лекарите в ужас! Луди пак пият дезинфектанти | StandartNews.com

Зачестяват случаите, при които хората решават да се „дезинфекцират“ вътрешно, предупреждават медици. Опасната тенденция е налице от Европа до Австралия. А германският „Зюддойче Цайтунг“ напомня, че не е необходимо постоянно да се ползва антисептик – достатъчно е просто ръцете да се мият редовно със сапун.

Понякога в човешкия живот се случват неща, които не сме и сънували – например хората да бъдат съветвани да не пият дезинфектант.

От известно време токсиколозите са принудени все по-често да се занимават с тези препарати, откакто беше обявено, че хигиената на ръцете е една от най-важните средства за защита срещу коронавирус. Бутилки с антисептици се появиха в много домове, при това на достъпни за всички места. Могат да се открият в бани, в дамски чанти, а понякога се кандилкат на дръжките на детските колички. Освен това не всички антисептици миришат на болница и от някои долита приятен аромат, който привлича децата, а те, както знаем, охотно пробват всичко как е на вкус, пише „Зюддойче Цайтунг“.

Това се е случило с шестгодишно астралийско момиченце, чиите родители забелязали, че детето изведнъж започнало да се държи странно. Започнало да му се вие свят, съзнанието му било замъглено, речта – несвързана, виждала всичко двойно и имала позивни за повръщане. В отделението за спешна помощ детето за всеки случай било интубирано. След няколко часа, когато дошло на себе си, момичето разказало, че вече няколко месеца от време на време пие дезинфектант за ръце, защото бил много вкусен. Изследванията показали, че преди да бъде откарано в болницата детето изпило около 50 мл дезинфектант. Случаят е публикуван в списание „Journal of Paediatrics and Child Health“.

Обществото не осъзнава потенциалната опасност от това средство за хигиена на ръцете, предупреждава британският медик Джорджия Ричардс от университета в Оксфорд. Тя разказва, че през първите 9 месеца на тази година борят на случаите с отравяне са нараснали с 60 % в сравнение със същия период на миналата година. От началото на пандемията от коронавирус в британския информационен център по отравянията са регистрирани 400 случая.

Същата тенденция се наблюдава и в Германия – там случаите на отравяне са се увеличили почти двойно. Успокояващото е, че няма ръст на тежките случаи на отравяне със средства за дезинфекция, споделят експертите.

Получените сигнали обикновено се отнасят за деца, случайно глътнали дезинфектант. За щастие, повечето битови препарати в Германия имат неприятен вкус и децата обикновено отпиват съвсем малко, затова опасността не е толкова голяма.

Безпокойство сред медиците предизвиква появата на препарати за дезинфекция, съдържащи метанол, който е забранен за ползване в подобни средства. Той може да предизвика слепота, кома и смърт.

Метанолът създава голяма токсикологична опасност, предупреждават медиците. Даже една глътка може да доведе до необратими последици. Ако това все пак се случи, детето трябва незабавно да бъде откарано в болница. Средствата с метанол са изтеглени от търговската мрежа, а експертите съветват хората да бъдат изключително внимателни, когато купуват стоки със съмнителен произход.

За тези рискове трябва да се продължи да се говори и поради факта, че подобен начин за хигиена на ръцете е безполезна. Федералната служба по оценка на риска даже съветва по време на пандемия „в частните домакинства, където няма заразени лица, не е необходимо да се ползват биоцидни продукти“. Достатъчно е ръцете да се мият със сапун, а повърхностите на предметите да се забърсват с битови почистващи препарати.

Те обикновено съдържат тензиди, които разрушават обвивката на вируса Sars-CoV-2. Освен ако не е в близък контакт със заразен човек – без значение дали от коронавирус или друг лесно предаващ се патоген, дезинфектантите могат да се използват в ежедневието като допълнителна превантивна мярка. Ако нямате възможност да си измиете ръцете, може да използвате препарати, съдържащи спирт. При всички случаи, обаче, тези средства трябва да бъдат съхранявани на недостъпни за деца места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай