Сряда,

И Кантарджиев със стряскаща прогноза: Още нищо не сме видели

От: Стандарт -
479
И Кантарджиев със стряскаща прогноза: Още нищо не сме видели
A
A
A

Нормалното епидемично развитие предполага, че в момента сме в началото на турбуленцията на четвъртата вълна, каза пред БТА проф. Тодор Кантарджиев.

Според него това се дължи както на факта, че индийският Делта вариант на вируса се оказва много по-заразен от предишните циркулиращи в Европа варианти, а също така и поради неглижирането на противоепидемичните мерки.

Той бе на посещение в Смолян по покана на Регионалната здравна инспекция и проведе информационна среща относно ваксинацията.

Проф. Кантарджиев прогнозира, че се очаква при четвъртата вълна да се достигне пик, а не плато в диаграмата на разпространение на вируса.

Според епидемиолога дори да настъпи известно стациониране на броя на случаите, ще има веднага след това втора следваща вълна /на повишение на броя на заболелите/.

"Надявам се, че с  решението на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров за въвеждане на мерки, от другата седмица може би нещата ще бъдат поставени под известен контрол", смята проф. Кантарджиев. 

"От началото на август се допусна едно по-бурно епидемично разпространение на коронавируса в нашата страна и стойностите на заболяемост за страната бяха постигнати в рамките на седмици, докато при втората и третата вълна това стана за месеци", посочи проф. Кантарджиев.

"Прави ми впечатление, че 12 области в страната са с разпределение на броя на случаите над 250 на 100 000 на 14-дневна база, което говори за необходимостта от някои преосмисляния на подхода за контрол", допълни епидемиологът.

Според него данните за броя на случаите на ковид в столицата са по-малко от средните за страната стойности за 14-дневен период. Това показва според проф. Кантарджиев, че все още не са достигнати нивата на турбуленция и дифузно разпространение на заразата в обществото, когато противоепидемичните мерки вече не са ефективни.

"Все още сме на клъстери и огнища /на ковид заразата/ и трябва да забавим достигането на периода на дифузно разпространение, смята проф. Кантарджиев.

Той прогнозира, че е възможно дори след спадовете на разпространение на вируса, да се наблюдават нови увеличения и пикове преди да сме излезли от четвъртата вълна, тъй като в страната има компактно живеещо население, което не е ваксинирано или е слабо ваксинирано.

Това, което в момента трябва да направим е да се ваксинират максимален брой хора", категоричен бе проф. Кантарджиев.

По негова оценка в обществото ни се допусна недоверие към ваксините вследствие на криза на авторитетите.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички