Ето как ще работим след контакт със заразен

Условията и редът по контрол ще се определят със заповед на работодателя

Ето как ще работим след контакт със заразен | StandartNews.com

Всеки, който е бил в близък контакт с потвърден случай на COVID-19, ще може да преминава към работа от разстояние или надомна такава. Това приеха депутатите на второ четене с промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Това ще бъде възможно обаче, ако работата позволява и след писмено уведомяване на работодателя. Условията и редът по контрол ще се определят със заповед на работодателя.

Депутатите удължиха с нови 6 месеца срокът на личните карти и паспортите, които изтичат в условията на пандемията от COVID-19. До момент в закона бе записано, че следва да бъде удължена за срок от 6 месеца валидността на личните карти и на книжките, които изтичат в периода 13 март-31 октомври. Сега законопроектът предвижда този срок да се измени от 13 март до 31 януари следващата година.

По време на извънредна епидемична обстановка службите за административен контрол на чужденците пък могат да продължат пребиваването с три месеца на лицата, които са влезли на територията на България при условията на безвизов режим за краткосрочно пребиваване, както и на лицата, които са влезли с виза за краткосрочно пребиваване.

Ако епидемичната обстановка се усложни, председателите на съдилища ще създават организация за отсрочване на делата с не повече от 30 дни.

Освен това се предвижда, че на всеки, който се е съгласил да получава съобщения и призовки по дела по имейла, те ще се връчват само така.

По време на епидемична обстановка и два месеца след нейната отмяна съдебни заседания ще се провеждат чрез видеоконферентна връзка. Депутатите върнаха възможността всички държавни и местни колективни органи да провеждат заседания от разстояние.

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС по време на извънредното положение или при обявена извънредна обстановка да не се закриват партии от съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай