Четвъртък,

ЕМА решава в четвъртък за "АстраЗенека"

От: РЕДАКТОР -
157
ЕМА решава в четвъртък за "АстраЗенека"
A
A
A

Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви в понеделник, че все още смята, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca) за предотвратяване на Covid-19, заедно със свързания с коронавируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от странични ефекти.

"Събития, включващи кръвни съсиреци, някои с необичайни характеристики, като нисък брой тромбоцити, са се появили при много малък брой хора, получили ваксината ... Броят на тромбоемболичните събития като цяло при ваксинираните хора изглежда не е по-голям от този, който се наблюдава сред населението като цяло", посочват в съобщение от ЕМА и добавят:

"EMA работи в тясно сътрудничество с компанията "АстраЗенека", с експерти по кръвни заболявания и с други здравни органи, включително британската MHRA (Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти) въз основа на нейния опит с около 11 милиона приложени дози от ваксината".

Европейският здравен регулатор също така посочва, че неговата Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC) ще проучи данните за тромбоемболичните събития на 16-и март и ще направи констатациите си на 18 март, заедно с "всички допълнителни действия, които може да се наложи да бъдат предприети".

На заседанието в четвъртък (18-и март) ще участват експерти от Световната здравна организация, откъдето призоваха да не спира използването на ваксината на "АстраЗенека". "Не бива да паникьосваме хората, досега не е доказана връзка между ваксината и случаите, за които се съобщава", заяви главният учен на СЗО Сумия Суаминатан.

Днес правителствата на още пет страни членки на Евросъюза - Германия, Франция, Италия, Нидерландия и Ирландия - обявиха, че временно спират да ваксинират населението си с "АстраЗенека" докато Европейската агенция по лекарствата не се произнесе за безопасността й.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички